Co vy na to? (kazeta)
Moderátor: Moderátoři
nedostatek cívkových pásků (za dob Tesla B73, B113 a odvozených typů) se řešil podélným řezem 1/2" záznamových médií (Scotch, Maxell, Memorex) pro tehdejší sálové computery-almary, výsledek nestál ze řeč, malá dynamika nosiče a vyšší brusnost, škoda námahy...
- souhlasím, že VHS je mrtvé, ale o MC si to nemyslím. Pamatuji dobu, kdy se taky tvrdilo že vinyl je mrtvý
Ptal jsem se na názor, ne jako návod k používání:-)
konosuke*** číst jedničky a nuly je něco jiného než audio záznam. Navíc hlavy na ½" pásky měly náběhové hrany z tvrdého nerezu. (do něj se řezaly drážky 0.8mm, hodně špatná práce:-()
Navíc se zvuková informace ve videu dynamicky upravovala na poloviční rozsah a při snímání se zase dynamika expanderem roztáhla na původní rozsah.
konosuke píše:podélným řezem 1/2" záznamových médií (Scotch, Maxell, Memorex) pro tehdejší sálové computery-almary, výsledek nestál ze řeč, malá dynamika nosiče a vyšší brusnost, škoda námahy...
Nejenže nestál za to ale ani to nemohlo fungovat. Ty pásky byly šíleně magneticky "tvrdý". Při záznamu do toho hlava zapisovala konstantním proudem neustálým přepólováním vinutí, takže na hysterezní křivce od "dorazu k dorazu"
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
To znamená, že VHS pásky musely mít nějaké odchylné složení. Našel jsem jen nějaké informace na wiki, že místo čistého CrO2 tam začali cpát něco ekologičtějšího a hlavně levnějšího, nějaké oxidy železa dopované kobaltem.
Otázka je ale, na jaký typ pásku je původní standard VHS stavěn a do jaké míry to ovlivnilo kvalitu záznamu, když došlo ke změně složení pásku v průběhu, kdy byly na trhu VHS nahrávače optimalizované na čisté CrO2.
V profi videotechnice se používaly chromdioxidové pásky, do komerčně prodávaných přístrojů se ale příliš nehodily, protože doslova žraly hlavy. V TV studiu se hlavy měnily dost často, v domácím videu by se hlavy nedožily konce záruky, proto VHS pásky jsou Fe₂O₃ opět dotované kobaltem.
Jiné magnetické vlastnosti ale měly, byly podřízené tomu, aby obrazová informace, zaznamenávaná frekvenční modulací, přičemž tento frekvenčně modulovaný záznamový proud sloužil za předmagnetizační pro chrominanční signál na něj nasuperponovaný (obdoba předmagnetizačního a záznamového proudu v audiu). Páskem je tedy dáno zkreslení chrominanční informace, to však z největší části vykompenzoval princip kódování barvy do PALu sám o sobě. Pokud jde o zvuk na podélných stopách, tak ten vzhledem k příliš malé posuvné rychlosti pásku a použité záznmové automatice nikdy nebyl brán vážně, co do kvality, takže nějaké zkreslení tomu divák rád odpustil.
O hifi zvuku na videu už jsem psal - ten měl proti jasovému signálu (FM v pásmu nad 1 MHz) velkou vlnovou délku (obě nosné byly frekvenčně modulované, jedna pod a jedna nad 200 kHz), stíhal tedy promagnetovat pásek do hloubky a zaznamenávaly ho samostatné hlavy s širší štěrbinou o část otáčky bubnu před obrazovými. Obrazové hlavy část zvukového záznamu přepsaly, ale ne v celé tloušťce vrstvy, někdy měly i o malinko užší stopu, takže záznam zvukové informace v pásku zůstal, a jeho vlnová délka dovolila jeho snímání zvukovými hlavami, jejichž širší štěrbina zase byla výhodou, protože videosignál četly mizerně.
Ale hlavně: kvalita videopásků byla dost rozdílná, záleželo na železitém prachu, jak dobře se dal semlít na zrnitost pod 0,3 µm a ještě ve tvaru jehliček, a jak hladkou vrstvu dovolil vyrobit, aby co nejvíc šetřil hlavy. Proto vznikla videa HQ, která si při spuštění záznamu na dvě otáčky bubnu "osahala materiál" a podle toho zvolila záznamový proud jasového signálu, případně přenastavila ve stejném poměru i předmagnetizační proud na podélné stopě.
Pak teprve dosedla přítlačná kladka.
Suma sumárum - z jedné kazety ti bude klasické podélné audio hrát lépe, z devíti ostatních hůř. Musel bys u každého pásku otestovat, při jakém předmagnetizačním proudu si nechá líbit maximální vybuzení při zkreslení dejme tomu do 3 %, a pak snížit předmagnetizační proud právě tolik, aby signály 330 Hz a 8 kHz zaznamenané stejnou úrovní (sníženou alespoň o 20 dB pod plnou) při snímání měly také pokud možno stejnou úroveň.
Pro dlouhohrající záznam 2x 480 minut se podélná rychlost posuvu zmenšila ještě na polovinu. Navíc u obou rychlostí byly podélné stopy taky rozdělené na poloviční šířku plus ještě mezera. Vyžadovaly dokonalé vedení pásku, ale mechanika byla tak precizní, že pásek byl perfektně veden. Takže ta teorie, že není možné CRO2 pásek z videa použít na zvuk, je zcestná.
Mimochodem, i u posledních "výkřiků" V2000 se používal také šikmý záznam stereofonních zvukových stop. Nepamatuji si přesné číslo, ale dá se dohledat. Na celý pásek se dal bez obrazu nahrát šestikanálový HIFI zvuk, a mám dojem, že asi 96 hodin kvalitního dvoukanálového stereofonního záznamu. Pokud jsou moje informace nepřesné, sorry, ale je to asi 35 nebo 40 let, kdy se tyto "skvosty" vyráběly.
Jo, a ještě na závěr, vyráběly se i stereofonní VHS videa, např Grundig řady tuším VS 200 s podélným záznamem. Několik jsem jich vlastnil. Zajímavé je, že jejich mechanika byla velmi podobná v základních rysech jako u V 2000. A hrály i na běžné VHS kazety bez výrazných rozdílů v kvalitě zvuku.