Komparátor kmitočtu Č7-12

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
fredis

Komparátor kmitočtu Č7-12

#1 Příspěvek od fredis »

Možná někoho rozesměju, nevadí. Mám čítač Č3-54 a k němu ten komparátor.K čemu se dá využít? Jaký má smysl porovnávat dva kmitočty, když si je můžu změřit každý zvlášť? Jaké je využití v praxi? Díky.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Třeba kvůli párování krystalů a podobnejm věcem - tys nikdy nevyměřoval krystaly do "příčkovýho" filtru? Prostě tím měříš absolutní/relativní odchylku jednoho kmitočtu od druhýho. Jsou komparátory absolutní, který vyhazujou signál "GOOD" jen v případě absolutní shody včetně fáze a jsou komparátory s "okýnkovou charakteristikou", kdy ti to vyhodí signály "LOW", "GOOD" a "HIGH" - podle pozice a směru odchylky vůči referenčnímu kmitočtu. Setkal jsem se s podobnou soupravou na vojně, její použití jsem spíš pozoroval než abych to sám dělal, ale mělo to ještě itronovej displej (Sdělano v SSSR), typ už si nepamatuju, ale ukazovalo to podle polohy přepínače kmitočet A, kmitočet B a se znamínkem "+" nebo "-" i přímo frekvenční odchylku B vůči A.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
fredis

#3 Příspěvek od fredis »

Mě tam právě zaráží ty rozsahy 1 a 5 MHz. Jinak jsem se zatím s potřebou takovýho měření nesetkal. Čítač chci prodat, u tohodle váhám.. Nevím jestli bych to využil, když jsem se bez toho zatím obešel.Ale bude to asi velice přesné, navíc se v tom nikdo neryl a má to origo plomby. No, v AKL taky nebývají zrovna hňupi :lol: :lol: .
masar

#4 Příspěvek od masar »

fredis píše:...Nevím jestli bych to využil, když jsem se bez toho zatím obešel...
Využiješ to možná, ale obejdeš se bez toho určitě. :wink:
fredis

#5 Příspěvek od fredis »

Taky to tak vidím :wink: . Půjde do světa i s čítačem.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“