Motor MEZ Mohlenice 3 F-2AP63 zaměnitelnost kotvy 180W-250W

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

Motor MEZ Mohlenice 3 F-2AP63 zaměnitelnost kotvy 180W-250W

#1 Příspěvek od pajosek2 »

Mám výše zmíněný asynchronní motor, je to ta klasická hliníková řada,,rozměry jsou naprosto stejné a mechanicky zaměnit statory není problém,ale co kotva? Mám osazen motor 180W ten má výstupní hřídel průměr 11mm a já potřebuji zvýšit výkon. Mám stejný motor jen s větším výkonem a silnější hřídelí Myslíte,že po přehození statorů to kotva zvládne? Otáčky jsou samozřejmě stejné.
Naposledy upravil(a) pajosek2 dne 09 dub 2019, 14:53, celkem upraveno 1 x.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
elektrosvit

#2 Příspěvek od elektrosvit »

Takže chceš vložit do 250W motoru kotvu ze 180W motoru. Při stejných otáčkách se zvýší moment, kterým bude namáhán hřídel. Dále se zvýší proud, který teče rotorovými tyčemi, a tudíž Jouleovy ztráty v nich. Hlavně kotva nesmí mít menší průměr, jinak se zvětší vzduchová mezera, magnetizační proud a rozptyl, v jehož důsledku se "změkčí" momentová charakteristika. Pokud by měly rotorové tyče menší průměr (a tudíž větší odpor), zvětšil by se skluz a samozřejmě ztráty v rotoru.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pajosek2 »

Tohle já vím,ale myslím,že se pro tuhle řadu dělaly ty klece v rotorech stejné,stejně tak je shodný průměr rotoru to je jasný . Kotvy dimenzované na největší výkon v téže řadě. Jen se potřebuju ujistit,že v této řadě se dělaly ty rotory zaměnitelné. Přece jen je ten rozdíl velmi malý.

Ano do statoru 250W kotvu ze 180W motoru.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

elektrosvit

#4 Příspěvek od elektrosvit »

Pokud je vnější průměr kotvy stejný u obou motorů, tak předpokládám, že bude stejný i tvar rotorových plechů a jediný rozdíl je v průměru hřídele. Ten snad není materiálově našizený a zatížení větším momentem vydrží.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pajosek2 »

špatně jsem měřil,ty rozměry jsou rodílné,takže to nejde.

elektrosvit

#6 Příspěvek od elektrosvit »

Co konkrétně nepasuje? Čela s ložisky na druhý stator? Nebo kotva?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pajosek2 »

Příruba motoru 180W je menší než stator 250W. Já to prvně blbě změřil. No bohužel pokud bych tohle chtěl řešit tak bych musel vyrobit mezipřírubu. Na to kašlu. Je to na malou míchačku cca 1,5 koleček táhne to celkem ok jen při vyklápění to malinko zpomaluje,tak jsem to chtěl posílit. Nechám to tak a až budu mít omítlou kůlnu budoucí dřevodílnu,tak to nějak upravím na silnější motor.

Díky za názory.

Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“