Elektronkový regulovatelný zdroj z Poptronics 7/59
Moderátor: Moderátoři
Elektronkový regulovatelný zdroj z Poptronics 7/59
Ve starém časopise Popular Electronics 7/1959 jsem narazila na schéma regulovatelného zdroje 500V. Nějak mi to ale hlava nebere. U použitých elektronek V4, V5-V8 jsou překročená snad všechna napěťová maxima, co jsou v katalogových listech uvedená, Ua, Ug1, Uk/f. U neonových V2 a V3 stabilizátorů je zase výrazně překročená max. paralelní kapacita. Je to celé zapojení blbost, kterou asi ani nikdo nezkoušel postavit, nebo to jen nechápu (o elektronkách toho moc nevím) a je to v pořádku, elektronkám to neublíží a celé to bude krásně fungovat?
A kutilmile - nelituju tě
Ještě mě napadá, neměly by odpory R12-R15 být v katodách těch elektronek? Jako se dávají do emitorů u paralelně zapojených tranzistorů.
Takovéto stabilizátory/regulátory se běžně používaly třeba v elektronkových kamerových řetězech a nikdy s tím nebyly problémy - samozřejmě po vyčerpáním katod slábly, ale s výměnou se počítalo. Jen je to už tak 60 let
Takže pokud tohle má být (třeba) nějaký dílenský / servisní/ zdroj, který se třeba bude používat jen občas, byl bych bez obav...
Jinak elektronky mají poněkud větší vnitřní odpor, takže u nich se odpory na rovnoměrné rozložení ztráty při paralelním řazení nemusí dávat.
Dlouho jsem taky používal zdroj se stabilizačkou 11FT25 (nebo tak nějak) Dávalo to čtyři celkem stabilní napětí od 70 do asi 250V a proud do 40-50mA, což na bastly s lampičkama stačilo.
Jo, kdepak to všechno je...
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!