Rázový generátor
Moderátor: Moderátoři
Rázový generátor
A kutilmile - nelituju tě
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Docela mě to zajímá, pokud už se to přerušené místo najde.
A co se dělá v případě, že se nenajde, nebo je neopravitelné? Nová podlaha?
Nedělám si srandu, jen mě to fakt zajímá.
Jen tak laicky - nebylo by pak o něco lepší využít výrazných směrových vlastností např. laděné feritové tyče, "feritové antény"?
sinclair píše:Mohl bych se optat, jak se vlastně opravují přerušené topné kabely?
Sinclaire, v podstatě vše je v odkazech co sem dal rnbw. Ten Koreš je dvorní "záruční" vyhledávač pro výrobce Fenix Jeseník.
Rázovej gener a infrakamera je asi nejpolehlivější metoda na přerušenej kabel. Ale občas se stane, že se hlavně při přerušení ve spojce studenýho přívodu s topnou částí kabel "svaří" a zase topí, ale je jen otázka času, kdy se to zase přeruší. Jeden mi po tomhle zásahu topí už 6 let.
Metoda krokovýho napětí nic moc, úspěšnost nalezení asi tak 50% a obvikle se toho musí moc rozkopat, neukáže to přesně místo.
Pokud je prásklý jednožilý kabel na opletení (obvikle když blbej zedník zapomene na topným kabelu kousek polystyrénu když dělá stěnovou dilataci od podlahy, nebo ho někdo nasekne lopatou) tak se v poměru odporů N-PE a L-PE přivede přes autotrafo mezi PE a L napětí dle poměru a nechá se to pár hodin běžet. Pak se veme optickej pyrometr a na podlahu se namaluje přechod studená/teplá. Pak se to samý udělá mezi PE a N a zase se namaluje na podlahu přechod. Tam kde se průběh dotkne nebo zkříží je propálenej kabel.
Na místě poruchy se vymlátí beton či anhydrid či jen dlaždička pokud je kabel přímo v lepidle dlažby a opravným kitem, což jsou paralelní dutinky na spojování kabelů, kousek drátu na přesazení spoje a kupy smršťovaček porucha opraví. Jde to už v díře 10 x 15 cm.
Průser je pokud se třeba na akumulaci použijou nevhodný topný kabely a ještě se položí rovnou na polystyrén a beton je moc sypkej a bez plastifikátoru. Pak se kabel blbě obalí betonem, špatně se "chladí" do betonu a po cca 10-15 letech se tak vypálí, že zdegraduje a to opravit nejde.
Docela je problém i tvrdej šlus mezi žílama a nebo přeříznutí flexou u topný dvojlinky. Tam je problém, že rázovej gener má občas problém probít hlavně u tlustých kabelů mezeru mezi oběma žílama a dokud tam nechytne oblouk, tak to nenajdeš.
Z výroby vadnej kabel nepřijde, ale hodně se dá podělat při montáži. Ideální je si na návrh a pokládku sehnat technika s autorizací výrobce a ne nějakýho "zdisekače" nebo "sádraře" co to viděl jednou z letadla. Taky se v záručáku musí vše popsat, změřit, zaměřit spojky a nafotit. Bez toho neplatí záruka, oprava trvá mnohem dýl, hlavně přesná identifikace místa nebo se to neopraví vůbec.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!