Invertorovy motor v pracke .

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Onkyo

Invertorovy motor v pracke .

#1 Příspěvek od Onkyo »

Ako vlastne funguje invertorovy motor v pracke vsade o tom pisu no nic poriadne nevydiet.Jeho princip a zapojenie.Neviete niekto nieco povedat?
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Hledej brushless motor.
Onkyo

#3 Příspěvek od Onkyo »

Diky uz som si to nastudoval.Len by ma zaujimalo kde sa da kupit taky púrackovy motor lebo nikde ho nevydim a ako by som ho ovladal,ci staci klasicky FM.
elektrosvit

#4 Příspěvek od elektrosvit »

Záleží, jaký typ motoru v těch pračkách používají. Jestli synchronní motor s permanentními magnety (PMSM), který je napájen sinusovým napětím, nebo bezkartáčový stejnosměrný motor (BLDC) napájený obdélníkovým napětím. Podle typu motoru se použije odpovídající měnič.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj. Možná jej koupíš jako náhradní díl k tý pračce, ve který funguje. Podle mě jej ani samostatně nevyužiješ. Veškerý díly jsou přizpůsobeny k montáži na buben pračky. Nevím, zda driver toho motoru není mechanicky a elektricky svázaný z blokem řízení pračky. Ten co jsem viděl měl k snímání polohy rotoru 3 Hallovy sondy.
Na pokusy je vhodný nějaký modelářský motor i z modelářským driverem. Jejich použití je variabilnější.
PS: Slyšel jsem, že když se na bubnu mění ložiska, tak se musí ten motor tak nějak "zničit". Prý jde o to, že vyražený rotor nejde narazit zpět, ale musí se vyměnit. Nevím jestli je to pravda, ještě jsem neměl to štěstí se v tom vrtat..
elektrosvit

#6 Příspěvek od elektrosvit »

Jestli měl 3 Hallovky, tak to byl nejspíš BLDC. Tazatel ani nenapsal, co s ním vlastně chce pohánět. A pokud ho chce kupovat nový, tak za něj dá podle mě pěkný ranec.
vrky

#7 Příspěvek od vrky »

Pračka AEG
Žlutý - přívod. Červený - řízení
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Onkyo

#8 Příspěvek od Onkyo »

Men to treba na pokusy ano...Ak by to bol:Jestli synchronní motor s permanentními magnety (PMSM), který je napájen sinusovým napětím, tak ten by sa dal napajat FM?

vrky dik za foto.A tam pisu ze 195V 3 fhase ten by sa nedal napajat FM?
Onkyo

#9 Příspěvek od Onkyo »

Napriklad taky blooberg co je na obrazku sa mi zda ze by isiel cez FM.
Přílohy
bloomberg.PNG
bloomberg.PNG
vrky

#10 Příspěvek od vrky »

Myslím že by šel napájet z FM. Jen ho dobře nastavit. Těch 195V by nebyl problém. Ale už těch 310Hz by asi byl problém.
judeware

#11 Příspěvek od judeware »

Mě tedy motor na posledním foto připadá jako běžný sériový, s převodem řemenem a bývá řízen triakovým regulátorem. :oops:

Pokud jde o současné "direct drive", tak u pračky LG šla rozborka provést úplně normálně, nedestruktivně. Kurvítkem bylo nekvalitní gufero, ložiska začala hučet a pračka tekla středem. Po výměně OK. Ale té práce bylo dost a asi to hodně lidí od podobných oprav odradí.
elektrosvit

#12 Příspěvek od elektrosvit »

Ano, "bloomberg" je komutátorový motor. A "welling" na fotkách od vrkyho mi připadá jako asynchronní motor.
weed_smoker

#13 Příspěvek od weed_smoker »

Zkus ho roztočit a změřit,kolik a co dává na vývodech.Pokud začne dávat až při vyšších točkách než "spin" bude to asynchron,ty synchronní,PMSM a BLDC už by dávaly kolem 40V při otáčkách typu "wash" a to by se hodilo třeba na nějakou vrtuli nebo něco podobnýho.
Onkyo

#14 Příspěvek od Onkyo »

Diky za odpovede.Este otazka kde by sa dal zohnat taky invertorovy motor PMSM do pracky.Ako nahradne diely ich nevidim nikde...
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Z nejakeho vyhodeneho vraku.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“