Zapojení 2 barevne Led
Moderátor: Moderátoři
Zapojení 2 barevne Led
Nenakreslil by mi někdo schematko.
Potřebují zapojít tuto led.
https://www.gme.cz/led-3mm-rg-cc-30-35-40-led-3mm-r-g
Bude připojena na pin arduina.
Když bude na pinu H, aby svitila třeba červena a když L tak zelená.
Děkují.
LED 3 mm; R/G; typická svítivost 30/35 mcd při 20/20 mA; 3 vývody; 40°; 2,0/2,2 V; max proud 30 mA
Společný vývod: K
Aby svítila jedna barva, musíš katodu uzemnit a napětí vyšší než pracovní přes sériovej odpor připojit na jednu ze dvou anod - pro druhou barvu to samý na druhou anodu. Když zapojíš obě dvě, bude záležet na vzájemným poměru proudů a tím i svítivostí obou barevnejch čipů, jestli ti z toho vyleze červená, oranžová, žlutá nebo zelená - dá se to pořešit i poměrem impulsů při PWM.
Změnit u ní barvy jen pouhým přepólováním ale nedokážeš - to jde u speciálně navrženejch dvojbarevnejch LED, který mají jen 2 vývody a oba "systémy" uvnitř futrálu jsou zapojený "antiparalelně" = pak záměnou polarity vývodů změníš i barvu světla. Aby šlo co sis navymejšlel, musel bys tam zapojit minimálně jeden další invertující stupeň, kterým bys spínal druhej systém tý tvojí 3-vývodový LED (první by spínal vývod Hádrujýna přímo) ...
A kutilmile - nelituju tě
- patrikvarga
- patrikvarga
Jen pro nás a tyhle starší zapojení, kde se využívalo až o 300mV nižšího Uf červenejch GaAs LEDek proti GaAsP ostatních barev to znamená často nefunkčnost.
- scorpions-cz
Dobře, tak to tu vrátím, napsal jsem, že zapojení "JoDiK" nebude fungovat, protože se báze vzájemně otvíraj, ale pak jsem si to rozmyslel a smazal, protože současně si ty trandy kradou předpétí, ale už na to přišla reakce, tak to tu vracím.