G4-151

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
oravan

G4-151

#1 Příspěvek od oravan »

Dobrý večer Prosím má niekto skúsenosti z touto mašinou a či ju môžem nahradiť za BM 368 čo ma akože kamarát o ňu osral proste mi ju ukradol ďakujem
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#2 Příspěvek od Ivan_Ryger »

určite áno, má oveľa väčší frekvenčný rozsah, číslicové meranie kmitočtu.
Akurát dnes to už je zastaralý prístroj (veľké rozmery, spotreba prúdu), no má svoje kvality- relatívne čistý výstup na rozdiel od lacných čínskych PLL/DDS generátorov za 50-100 EUR. Tie zväčša majú v sebe Analog Devices ADF4118 bez nejakej filtrácie výstupu, čo je problém hlavne na nízkych frekvenciách, kde človek vidí celý "hrebeň" obdĺžnikového signálu.
oravan

#3 Příspěvek od oravan »

viem že je to staré ale tak na moju potrebu by stačil a ešte otázočka opravitľnot je aká nesvieti displej teda ukazuje len samé nuly ide to spraviť z tym nemám už vôbec žiadne skúsenosti
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Máš k tomu původní ruskou dokumentaci? Rusáci ke všemu mívali dost podrobný schemata s měrovejma bodama a průběhama a malůvky plošáků. Jde o to, z jaký série švábů je ten vnitřní čítač sestavenej. Pokud to je série K155xxx (74xx), K555xxx (74LSxx), K531xx (74Sxx), nebo K561xx (CD40xx, MC14xxx) tak na to se dají sehnat ekvivalenty celkem běžně. Pokud tam je v děličce K500xxx, tak to je ECL a tu budeš shánět hůř. No a jiný série už bude celkem problém.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#5 Příspěvek od PeteBurns »

Super kamarat :lol: A nebude jednoduchsie ho navstivit spolu s viacerymi inymi kamaratmi a dat mu malu lekciu slusneho spravania? :twisted:
oravan

#6 Příspěvek od oravan »

Ano mám originál dokumentáciu v Ruštine ono ja sa MP nevyznám a to vôbec
akurát tak niečo pomerať to ano ale z opravami je to horšie ,preto sa pýtam kam sa mám zamerať z opravou alebo to poslať do HES firmy ťo opravuju MP
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Jestli tam je schema čítače a jeho zdroje tak ho oscanuj nebo ofoť a dej ho sem, nebo pokud to bude moc velký tak na nějaký úložiště. Pokud displej ani nemrkne, může to být nějaký chybějící napájení.
Jirka

Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#8 Příspěvek od Ivan_Ryger »

Toto by nemal byť veľký problém opraviť. Neviem, či v tomto stroji boli používané ruské TTL v miniatúrnych keramických púzdrach so zlatými páskovými vývodmi, tie môžu byť ťažšie zohnateľné, no pri troche úsilia by sa mali dať nahradiť SMD obvodmi s drôtikmi, ak majú ekvivalent.
Môžeme sa skúsiť pozrieť na to krok po kroku a zistiť, kde ten čítač zlyháva.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

To právě byly série K133xxx - někde mám v týhle variantě dokonce ekvivalent digitronovýho dekodéru 74141 ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
oravan

#10 Příspěvek od oravan »

Priložím dokumentáciu ono tých schém je tam viacej pobavím sa z tým a naskénujem obe knižky myslím že tam je aj popis obvodov ale v Ruštine to nepreložím no možno áno do vianoc ale oskénujem to a niečo som aj stiahol tak to uložím a priložím linku
oravan

#11 Příspěvek od oravan »

Prikladám sľúbenú dokumentáciu linka je tu
https://uloz.to/!tok3PCMs24ui/generator-g1-151-rar
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Tak to je blbý. Pokud k tomu generu už nic dalšího nemáš, tak schemata tam nevidím. A jak tu psali jiní, jsou tam ty jejich "pseudo SMD" šváby řady K130, K131, K136, K149, K198, K514 což bude problém se sháněním.
Kdysi jsem dělal technika na sálovým ruským počítadle. Tyhle pouzdra byly naštěstí jen v řadiči displejů s vektorovým vykreslováním znaků, opravovat to bylo za trest, všecko bylo přestříkaný epoxydovým lakem, nešlo v tom měřit a dobejvat vadnýho švába skrz ten lak bylo hrozný.
Jirka

fredis

#13 Příspěvek od fredis »

Na druhou stranu takhle ošetřený desce nevadila ani mořská voda :lol: :lol: . Taky to znám a ten lak při pájení :roll: strašně smrděl.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Tak jsem to projel a schémata jsou tam jen blokový plus asi tři obrázky rozložení součástek po deskách - neboli Smolíček....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

fredis píše:Na druhou stranu takhle ošetřený desce nevadila ani mořská voda :lol: :lol:

No nevím jestli by to vydrželo slanou vodu. :) Na desce poblitý tím lakem byl hranovej konektor. Nebyl ani zlacenej, dodnes nevím, co to bylo ale za 10 let provozu byly ty kontaktní plošky černý jak bota. :roll:
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“