Automatické přepínání mezi vstupem z aux a mikrofonu
Moderátor: Moderátoři
Automatické přepínání mezi vstupem z aux a mikrofonu
kazeťáky japany (national, JVC, sencor apod.) měly interní mic elektret no a vložením konektoru do aux se mikrofon odpojil
https://www.gme.cz/data/attachments/dsh.809-159.1.pdf
https://www.gme.cz/konektor-jack-3-5-stereo-st-214n
A kutilmile - nelituju tě
Na vstupech to může být problém, zvlášť, když nevíš, jestli na samci konektoru, který tam chceš připojit, není nějaký stejnosměrný potenciál mezi živým a kostrou. To opravdu chce stáhnout hlasitost.
Ale v tom případě stejně musíš na nějaký knoflík sáhnout, tak je skoro zbytečné používat rozpojovací konektor: v tom případě bys určitě dosáhl na přepínač, kterým si ručně zvolíš zdroj signálu, a ještě přitom jde omezit případné lupance při přepínání na neškodnou hodnotu. To u samotnného rozpínacího konektoru tak účinně nejde.
A tak bokem mě napadlo, ale možná je to blbost, nemám na to zkušenosti. Kdyby se dal nepolarizovaný kondík mezi plus z auxu a plus z mikrofonu, co by se s tím stalo? Dělalo by to bordel nebo když by se zapojovat jack, utlumilo by to špičky?
A teoreticky bych ten mikrofon ani nemusel vypínat, protože ten procesor má více A/D převodníků, tak by si akorát vybral, když by poznal, že na auxu je nějaký signál.
Jinak funkci aktivující akustickej řetězec při objevení se zvukovýho signálu na nějakým vstupu se říká "VOX" - používá se to běžně u hands-free setů pro vysílačky, hlásnejch systémů nebo třeba v blbejch dětskejch chůvičkách - až do určitý míry hlasitosti zvuku je vysílací část neaktivní, po zachycení hlasitějšího zvuku se aktivuje elektronickej spínač a chůvička začne vysílat brek nebo vysílačka přenášet hovor. Pod označením "VOX" to spolehlivě najdeš i na netu pro nejrůznější možnosti použití.
No ale tak bokem mě napadlo, jestli by nestačila zenerova dioda v závěrném směru a dát ji proti zemi.. Někde jsem viděl, že bývají dvě proti sobě, ale nevím pořádně proč. Prý je ta druhá usměrňovací.