Solární nabíječka pro místa bez elektřiny (FVE + baterka)

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Vitek

Solární nabíječka pro místa bez elektřiny (FVE + baterka)

#1 Příspěvek od Vitek »

Rád bych Vás požádal o posouzení mého návrhu. Chci vyrobit solární nabíječku pro zařízení na stejnosměrný proud.

Půjde o solární nabíječku, která se bude využívat hlavně 14 dnů v létě. Bude nabíjet cca 10 mobilů, pár dalších zařízení + večer cca 4 m LED pásků.
Spotřebu laicky odhaduji na:
- 100 W (mobily a další zařízení) cca 1,5h/den - vše se nebude nabíjet každý den.
- 60 W (4 m LED pásků) cca 2 h/den.
Celkem 270 W za den, s rezervou 300 W za den.
Mobily a zařízení se budou nabíjet přes den, kdy bude vyrábět FVE. Počítám, že 100 Wp panel vyrobí průměrně 50 W za hodinu (raději počítám se zataženou oblohou), což je za den cca 500 W.
Baterka 44 Ah bude využívána hlavně na večer pro LED pásky. Při vybíjení max. do 50% kapacity by měla stačit na svícení přes 4 hodiny.

Chci použít 100 Wp panel, např. https://www.i4wifi.cz/cs/224968-solarni ... mono-100wp případně flexibilní https://www.i4wifi.cz/cs/210638-solarni ... nny-100m-f

Solární regulátor MPPT 12/24 např. https://www.hadex.cz/g927-solarni-regul ... vr7lMtLGao

Gelovou baterii 44Ah https://www.topbattery.cz/zalozni-stani ... dkgv1ei8l3

Indikátor nabití baterie.

Nemám s touto problematikou moc zkušenosti. Rád bych Vás požádal o tipy na zlepšení, na co si dát pozor, doporučení výrobců nebo typů, případně co ještě do sestavy přidat?
Naposledy upravil(a) Vitek dne 24 srp 2019, 11:53, celkem upraveno 1 x.
lesana87

#2 Příspěvek od lesana87 »

Na jednotky si dávej pozor, W/h nebo W/den jsou nesmysl.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Než to budeš tvořit, inspiruj se - Hledej na Googlu "solární set". Projdi si pár sestav, koukni na ceny a pak si udělej kalkulaci, zda se to spíš nevyplatí koupit. Potřebuješ vhodný FW panel, solární regulátor, vhodnou baterii a měnič: buď na 230VAC, nebo na 5VDC - to podle účelu použití. Nebo můžeš spáchat 12V rozvod, pokud budeš "pracovat" s 12V baterií.
Když seš šikovný, jednoduchý regulátor pro olověný akumulátor můžeš spáchat doma.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#4 Příspěvek od PeteBurns »

Panel sa orientacne pocita s 5h plneho vykonu denne, nie 10h, okrem toho pri zatiahnutej oblohe pocitaj radsej s 5W namiesto 50W ;) Pri takomto vykone je drahy PTT menic zbytocny, skoda vyhodenych penazi, tie radsej pouzi na vykonnejsi panel, maju tam 160W ;)
Vitek

#5 Příspěvek od Vitek »

Artaban001 píše:Než to budeš tvořit, inspiruj se - Hledej na Googlu "solární set". Projdi si pár sestav, koukni na ceny a pak si udělej kalkulaci, zda se to spíš nevyplatí koupit. Potřebuješ vhodný FW panel, solární regulátor, vhodnou baterii a měnič: buď na 230VAC, nebo na 5VDC - to podle účelu použití. Nebo můžeš spáchat 12V rozvod, pokud budeš "pracovat" s 12V baterií.
Když seš šikovný, jednoduchý regulátor pro olověný akumulátor můžeš spáchat doma.

Děkuji za odpověď. Na sety jsem se díval a příjdou mi předražené. Měnič podle mě nepotřebuji, v setech také není. Budu nabíjet jen DC přístroje pomocí USB. Chci to řešit nabíječkou do zapalovače např. https://www.nej-ceny.cz/653669/autonabi ... cerna.html
Vitek

#6 Příspěvek od Vitek »

PeteBurns píše:Panel sa orientacne pocita s 5h plneho vykonu denne, nie 10h, okrem toho pri zatiahnutej oblohe pocitaj radsej s 5W namiesto 50W ;) Pri takomto vykone je drahy PTT menic zbytocny, skoda vyhodenych penazi, tie radsej pouzi na vykonnejsi panel, maju tam 160W ;)

Děkuji za odpověď. Počítal jsem s 10h 50% výkonu panelu. Pokud bych počítal 5h plného výkonu, jsem na stejné hodnotě. Na webu prodejce píše, že při částečně zatažené obloze pořád dává 50W, proto jsem počítal s touto průměrnou hodnotou.
MPPT regulátor jsem zvolil z důvodu ochrany baterie. Rozdíl 1000 Kč mezi MPPT a PWM regulátorem neřeším.
Původně jsem měl v plánu 160 Wp panel, ale při celkové potřebě "300 W za den" mi přišel předimenzovaný. Ještě to zvážím.
Pokud by bylo více dnů škaredě, mám v záloze elektrocentrálu.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jova1 »

Osobně se mi nezdají dvě věci.
1. ta kombinace solárního panelu 18V a MPPT regulátoru. Tenhle regulátor je založen na tom, že napětí z panelu je o hodně větší než na baterii i při zhoršeném počasí. Chce to panel s více články (na vyšší napětí), nebo jiný regulátor.
2. kapacita té baterie. Když budu počítat tvé maximum, tak 300Wh je při 12V 25Ah a to je více jak polovička toho, coby jsi měl mít v optimálně nabité baterii. Fungovat to zřejmě bude, ale moc rezerv tam nemáš a budeš možná to nabíjení mobilů muset realizovat přes den, kdy bude baterie nabitá, jinak ti moc dlouho nevydrží, kapacitně ani s životností.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#8 Příspěvek od PeteBurns »

Aj pokial by daval 50W pri zatiahnutej oblohe, musis pocitat s piatimi hodinami tohoto maxima, nie desiatimi, no mozes mi verit, ze to bude podstatne menej ;) MPPT verzus PWM regulator nema nic spolocne s ochranou baterie, oba trochu slusnejsie umoznuju uzivatelske nastavenie medznych napati ako pri vybijani, tak nabijani, takze MPPT je v tvojom pripade naozaj zbytocna strata penazi, pri tom malom vykone a malom rozdiele napati panel/baterka realne prida par stoviek mA prudu, co ti prakticky nijako nepomoze. Proste pri fotovoltaike plati, ze panelov nie je nikdy dost :lol: Takze sa toho nemusis bat, energie nie je nikdy dost, a pokial uz je moc, tak ich regulator odpoji a nic sa nedeje - vzdy je lepsie mat panelov privela ako primalo ;) Este ku tym peniazom - ak nemas problem investovat trochu viac, tak cim skor zabudni na olovo a sustred sa na LiFePO4 - z nej mozes vycucnut ovela viac energie a jej zivotnost je radovo vyssia, ziadne problemy s plynovanim ci sulfatovanim, neskutocny rozdiel pre uzivatela oproti olovenym...
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

PeteBurns píše:... cim skor zabudni na olovo a sustred sa na LiFePO4 - z nej mozes vycucnut ovela viac energie a jej zivotnost je radovo vyssia, ziadne problemy s plynovanim ci sulfatovanim, neskutocny rozdiel pre uzivatela oproti olovenym...
Ano, neskutečný rozdíl - hlavně v tý ceně a potom taky v (ne)bezpečnosti provozu. Cokoliv s kapacitou vyšší jak desítky mAh a obsahujícího lithium bych se docela bál nechávat nabíjet nebo dokonce cyklovat bez dozoru. Hořící a vybuchující elektromobily nebo hybridy jsou dostatečně výmluvným důkazem, že to pořád ještě není ono.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Já jsem nedávno řešil nabíjení 1S6P 18650 2,6Ah (celkem 13Ah) z jednoho 250W/36V FVE panelu pomocí týhle kraviny za stovku a chodí to dokonale. Jedním čudlem se nastaví nabíjecí proud, druhým maximálka 4,15V na baterce.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Vitek

#11 Příspěvek od Vitek »

jova1 píše:Osobně se mi nezdají dvě věci.
1. ta kombinace solárního panelu 18V a MPPT regulátoru. Tenhle regulátor je založen na tom, že napětí z panelu je o hodně větší než na baterii i při zhoršeném počasí. Chce to panel s více články (na vyšší napětí), nebo jiný regulátor.

Děkuji za opověď.
Nakonec asi použiju panel https://www.i4wifi.cz/cs/211006-solarni ... sunny-160p, má víc článků, ale napětí stejné, takže to asi bude chtít stejně jiný regulátor.
jova1 píše:2. kapacita té baterie. Když budu počítat tvé maximum, tak 300Wh je při 12V 25Ah a to je více jak polovička toho, coby jsi měl mít v optimálně nabité baterii. Fungovat to zřejmě bude, ale moc rezerv tam nemáš a budeš možná to nabíjení mobilů muset realizovat přes den, kdy bude baterie nabitá, jinak ti moc dlouho nevydrží, kapacitně ani s životností.

Nabíjení mobilů plánuji jen přes den, kdy bude vyrábět FVE. Na večer by měla být připravena plně nabitá baterie pouze pro svícení LED pásky.
Vitek

#12 Příspěvek od Vitek »

PeteBurns píše:Aj pokial by daval 50W pri zatiahnutej oblohe, musis pocitat s piatimi hodinami tohoto maxima, nie desiatimi, no mozes mi verit, ze to bude podstatne menej ;) MPPT verzus PWM regulator nema nic spolocne s ochranou baterie, oba trochu slusnejsie umoznuju uzivatelske nastavenie medznych napati ako pri vybijani, tak nabijani, takze MPPT je v tvojom pripade naozaj zbytocna strata penazi, pri tom malom vykone a malom rozdiele napati panel/baterka realne prida par stoviek mA prudu, co ti prakticky nijako nepomoze. Proste pri fotovoltaike plati, ze panelov nie je nikdy dost :lol: Takze sa toho nemusis bat, energie nie je nikdy dost, a pokial uz je moc, tak ich regulator odpoji a nic sa nedeje - vzdy je lepsie mat panelov privela ako primalo ;) Este ku tym peniazom - ak nemas problem investovat trochu viac, tak cim skor zabudni na olovo a sustred sa na LiFePO4 - z nej mozes vycucnut ovela viac energie a jej zivotnost je radovo vyssia, ziadne problemy s plynovanim ci sulfatovanim, neskutocny rozdiel pre uzivatela oproti olovenym...

Aha, chápu. Dobře pořídím raději 160 Wp. Co si prosím tě myslíš o tomto regulátoru? https://www.i4wifi.cz/cs/210641-regulat ... fD1UUnELfo případně máš jiný tip?
LiFePo4 mě láká, ale vzhledem k tomu, že bude systém využíván jen pár dní v roce, zvolil jsem gelovou baterii https://www.topbattery.cz/zalozni-stani ... dkgv1ei8l3, která má životnost 12 let (ve stand by režimu). Co se týče cyklů, tak je zdaleka nevyužiju. Z tohoto důvodu mi příjde LiFePo4 zbytečná.
Vitek

#13 Příspěvek od Vitek »

Celeron píše:Já jsem nedávno řešil nabíjení 1S6P 18650 2,6Ah (celkem 13Ah) z jednoho 250W/36V FVE panelu pomocí týhle kraviny za stovku a chodí to dokonale. Jedním čudlem se nastaví nabíjecí proud, druhým maximálka 4,15V na baterce.

Děkuji za tip. Tím, že to bude celou dobu používání venku/ve stanu, tak bych raději zvolil něco s vyšším krytím.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Tak to dej do IP54 instalační krabice jako já. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“