NE555 - priorita THR vs. TRI

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Osmdesat

NE555 - priorita THR vs. TRI

#1 Příspěvek od Osmdesat »

Vymyslel jsem si takové zapojení s dvěma 555, které má fungovat tak, že při jedničkovém stavu na vstupu je jeden výstup trvale 1 a druhý výstup trvale 0. Při shození vstupu na 0 zůstane první výstup na 1 a druhý výstup vyskočí na 1. Po uplynutí časové konstanty pak oba výstupy zároveň spadnou do 0 (vstup je stále 0). Po vyskočení vstupu na 1 se opět první výstup hodí do 1, druhý výstup zůstává opět 0.

V přiloženém obrázku je simulace tohoto zapojení. V simulaci to funguje. Oscilogram nahoře je stav vstupu, pod ním jsou stavy výstupů.
V praxi to ale nefunguje. Předně první 555 zůstává výstup nahoře i když je na TRI 0 a kondenzátor je nabit, čili na THR je vysoký stav. Druhá 555 je trvale výstupem 1. To mě vede k otázce, který ze vstupů (TRI a THR) má prioritu? V simulátoru, pokud je TRI 0, při THR 0 je OUT 1, při THR 1 je OUT 0. V realitě mám na TRI 0, THR 1, ale OUT je 1.

edit: vložen opravený obrázek
Přílohy
555.gif
(9.57 KiB) Staženo 109 x
Naposledy upravil(a) Osmdesat dne 28 srp 2019, 18:55, celkem upraveno 1 x.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Nemá ta druhá 555 náhodou 9 vývodů? Samozřejmě po započetní GND. Kam ta první (OUT) vlastně vede?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Osmdesat

#3 Příspěvek od Osmdesat »

Nemá. Do té druhé mi jen ve schématu zasahuje zakončení výstupu té první. Výstupy jsou vyvedené v simulátoru do prvku OUT, na kterých v těch osciloskopech měřím jejich stavy. Vložil jsem opravený obrázek.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Podle mě je tohle práce spíš pro CMOS 4538, s 555 si to nějak nedokážu rozumně představit.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Osmdesat

#5 Příspěvek od Osmdesat »

Hmm, 4538 si budu muset koupit a nastudovat. Zatím jsem to vyřešil NPN tranzistorem s RC členem, který trochu protáhne vstupní impuls, a jedním monostabilním 555, který se krátce spustí poklesem hrany vstupního impulsu. 555 monostabilu zřejmě nesvědčí, když má na TRI trvale L. Musí to L tam asi přijít pouze impulzně, jinak to pak dělá rotyku, což by ale správný monostabil neměl.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“