ochranné pásmo VO
Moderátor: Moderátoři
ochranné pásmo VO
Uvědom si, že kamenná zeď je něco jiného než plot, který může být dřevěný či drátěný, ale hlavně to není pevná stavba s pevným základem. No a na cizím pozemku žádné pevné stavby stavět bez povolení majitele nesmíš.
mcz píše:z druhé strany staví obec nové VO a dala mně 5cm od základu plotu, základ stožáru VO
u nás se děje něco podobného, ale vedení je nadzemní takže kabely vzduchem zasahují nad parcely, takže mě by zajímalo jestli jsou nějaká pravidla pro to aby někdo mohl natáhnout nadzemní kabel který zasahuje třeba do mého "vzdušného prostoru"
sr71 píše:Řekl bych že u nás se nikdo nikoho na nic neptá ...
To máš vcelku pravdu. Svého času jsem u baráku na svém pozemku měl postavený 21m příhradový stožár pro KV anteny a dočkal jsem se chvíle, kdy mi na něj pověsili telefoňáci kabel, který pokračoval dál k sousedům. Dalo dost úsilí je dotlačit k přeložení kabelu mimo prostor co jsem potřeboval pro svěšení anten.
sr71 píše:Řekl bych že u nás se nikdo nikoho na nic neptá a nadzemní kabel prostě natáhnou
Formálně se tím dopustí nezákonného jednání, protože jednak to neoznámili předem, jednak neposkytli jednorázovou úhradu.
ohledně telekomunikací např.
https://www.epravo.cz/top/clanky/vecna- ... 26852.html
ohledně stavby V.O.
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/o ... bnost.html
v praxi se bohužel stát a jeho instituce chovají k soukromému vlastnictví víc a víc fašisticky, ačkoliv jinak má rád plnou hubu svobod a vymezuje se rád proti poměrům za bolševika, které už byly často ve srovnání liberálnější.
sr71 píše:vedení je nadzemní takže kabely vzduchem zasahují nad parcely
Co vím já, tak záleží na tom, jak dlouho tam ty dráty jsou.
Pokud to tam tak visí u "věky" je věcné břemeno takzvaně vydrženo a tedy to není nezákonné. Je to stejné, jako když máš "odnepaměti" třeba na baráku konzoli se sekunderu aniž by jsi měl jakékoliv věcné břemeno v katastru. Pokud jí budeš chtít zrušit, budeš muset zaplatit přeložku. Právo vydržení je tuším 10 nebo 15 let, takže pokud ti dráty překáží nebo budou překážet, ohraď se proti tomu hned (za předpokladu, že to tam dávali nedávno), pokud je to tak "odnepaměti", tak buď ti to v tvých plánech překážet nesmí (resp. tvé plány nesmí překážet vedení) nebo si to budeš muset zaplatit.