Vysielač referenčného signálu
Moderátor: Moderátoři
-
Návštěvník
Vysielač referenčného signálu
Pokud jde o to, využít něco, co už existuje, použil bych signál oscilátoru z TV tuneru s pásmem hyperband a vestavěným syntezátorem kmitočtu (staré Grundigy s SDA3202 měly dokonce na desce připravený vývod kmitočtu oscilátoru, ale nebyla tam osazená dutinka na konektor). Pak bys mohl přes sběrnici I2C kmitočet přepínat v krocích po 62,5kHz... Nevýhodou je tu ale ta nutnost ovládání po sběrnici, tedy použití procesoru nebo napíchnutí z počítače, což s sebou může přinést jiné potíže právě v oblasti EMC.
Zkus to vyspecifikovat líp, co přesně chceš, aby to umělo.
osc
Všelijaké fázové závěsy a jiné zběsilosti mají význam jen když je vyžadováno více kmitočtů. Jinak to nemá smysl a navíc šumové pásmo závěsu by mohlo vadit při měření EMC.
-
ZAKON
"Preštudujte metódy merania ELM poľa a pre merač EMR 300 navrhnite vysielač referenčného signálu. V rámci projektu vytvorte systémový návrh vysielača a jeho hlavných obvodov."
Bolo mi povedané, že by ten vysielač mal mať aspoň tri frekvencie, ktore by sa dali prepinať (napr. 200, 300, 400, alebo 300, 350, 400 [MHz]) to je jedno ake budu tie frekvencie. Mal by som to nejako navrhnut a odsimulovať v nejakom programe. Pravdu povedat, do vysielačov moc nevidim (skoro vobec) a nemam ani predstavu, ako to mam robiť. Dostal som sa k literature: BLAGOVEŠČENSKIJ, M., UTKIN, G. Rádioelektronické vysielacie zariadenia. Alfa Bratislava 1989. No len táto lit. sa mi zda stara a hlavne je to 500 strán textu, ktory sa mi tažko chápe (mňa tak trošku tlačí čas). Viem, že exituje dosť angl. lit., ale ja som neni kamarat s angličtinou.
-> zakon: Ale ty metody musi klast na ten signal nejake pozadavky, tezko radit, kdyz je nezname (alespon ja). Treba by jsi opravdu vystacil s nejaky PLLkem - VCO (vlastne asi nejkomplikovanejsi vec) vybrat vhodny, uz hotovy, treba od MiniCircuits - spektralni cistota sice nebude nejaky extra luxus, ale blizko nosne se da stahnout velkou sirkou pasma ZV smycky PLL - zvlaste, kdyz ref. kmitocet muzes mit vysoky a modulaci nepotrebujes (alespon to nepises), dal vyberes nejaky vhodny PLL obvod, oddelovaci a zesilovaci stupen a mohlo by byt hotovo - zvlast pokud to ma fungovat jen na papire (to muzes pouzit i muj oblibeny PLL MC145190(1), ktery uz se par let nedela
-
ZAKON
specifikacia
"Stabilita" kmitoctu 10^-5 neni zadna poradna stabilita, to klidne muzes pouzit krystalovy oscilator pro digitalni aplikace - v kovovem ci plastovem pouzdru typicky 4 nozicky.