Auto - zdroj napětí pro oběhové čerpadlo plynového topení?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Yarda1

Auto - zdroj napětí pro oběhové čerpadlo plynového topení?

#1 Příspěvek od Yarda1 »

Kdysi jsem narazil na problém, jak zajistit, aby plynový kotel topil při dlouhodobém výpadku elektřiny. Jen teoreticky, zatím se nám to nestalo a doufám že ani nestane, tak nechci, aby to stálo moc peněz a třeba se to nikdy nepoužilo. Napadlo mne pořídit měnič 12Vss/230V,50Hz do auta a kotel napájet z toho.
Už jsem se pokoušel o tom diskutovat na jiné poradně, ale bez většího ohlasu.
Nemáte s něčím podobným někdo praktickou zkušenost?
https://kutilska.poradna.net/questions/ ... eho-topeni
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
dred

#2 Příspěvek od dred »

Pokiaľ by sa jednalo o staršiu atmosferickú pec s večným plamienkom, tak tam by problém nebol, ale súčasné - kondenzačné a rôzne turbokotle majú problém aj so špatne zapojenou zásuvkou - prehodený L a N vodič. A bez čistého sínusu to asi nebude fungovať...
petrfilipi

#3 Příspěvek od petrfilipi »

Mrkni sem: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ight=modul
Sice jsem se ještě k realizaci nedostal, ale je možné koupit cely osazeny modul z PRC.

PF
samec

#4 Příspěvek od samec »

Aj záložný zdroj z počítača sa dá použiť. 650W UPS v pohode potiahne tri obehové čerpadlá a komínový ventilátor na splyňovacom kotli
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Problem s L a N maju len niektore kotly. Tam existuje riesenie:
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/ ... 662.0.html

Na modifikovany sinus by to chcelo vyskusat.

P.S. Mohol by niekto vyrabat plynovy kotol s generatorom (termoelektrickym?) a bateriou. Bateria by zabezpecovala start, nasledne by ju dobijal generator a tiez pohanal cerpadlo.
samec

#6 Příspěvek od samec »

Prečo nie rovno motor z auta? Keď môže ísť na LPG, tak prečo nie na zemný plyn?
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Nepíšeš nic o typu kotle. Když tady budu chtít, můžu sem dát obyčejný měnič na 230V/150W, topení přepnout na "samotíž" a jediný, co tu bude spotřebovávat proud je elektromagnetický ventil plynu. když budu hodně velký hovado, šoupnu na ten ventil hodně silný magnet a kotel bude topit i bez elektřiny - i bez termostatu, takže vyvře voda, nebo zhasne pilotní plamínek.
Bohužel běžná oběhovka mi nechcela fungovat na "obdélník s mezerou", takže je nejspíš potřeba použít sinusový měnič, nebo elektronický čerpadlo (čerpadla)
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Stejně již jiné , než elektronické nekoupí ...
kevin_mitnick

#9 Příspěvek od kevin_mitnick »

A co takhle elektrocentrala na LPG (treba Heron) nastavena na zemni plyn??
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Dobrej nápad. Má tady APC BACK-UPS 650. Tak to bych mohl dát k 20 let starému plynovému kotli (MORA) jako zálohu síťového napětí, že? Při výpadku elektŕinu bude asi lepší tma a teplo než tma a ještě zima. :wink:
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Kámoš má u splynováku na dřevo Atmos oběhový čerpadlo Grunfos s displejem a jak kotel, tak Grunfos na nejlevnější FSP UPS-ku bez problému makaj. Nikdy jsem ale nezkoumal, co z tý FSP leze. V tom Atmosu je na tahovým větráku obyčejnej 230V motor s kondíkem.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“