wifi a více hesel

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
josef_novak

wifi a více hesel

#1 Příspěvek od josef_novak »

Děcka rozdávají heslo k wifi každému, kdo se u nás vyskytne, což se mi nelíbí. Když ho sem tam změním, tak to akorát vyvolá blbé kecy a stejně je výsledek stejný. Ideální by bylo, kdyby měl každý své heslo. Četl jsem něco o radius, nemáte někdo něco podobného nasazeného?
pocitujlasku

#2 Příspěvek od pocitujlasku »

mikrotik vie viac ssid, a vies si tam nastavit aj obmedzenie rychlosti a izolovat ich medzi sebou. teda jedna domaca siet, druha pre navstevy, kde nastavis rychlost, prip. zakazes torrenty.. a vybavene
No vidis, a tak si sa bal
serviceman

#3 Příspěvek od serviceman »

Radius je extra server, nic na doma.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
josef_novak

#4 Příspěvek od josef_novak »

Mikrotik nemám a co se týče radiusu, tak mám v šuplíku Raspberry Pi 2, na kterém by to snad fungovalo. Díval jsem se, že na TP-linku jde radius nastavit viz. video.
Jde o to, že kdybych přihlášení pro návštěvy omezil/zrušil, tak by jim mohli dát to svoje, ale snad by šlo nastavit, aby mohl být daný účet přihlášený jen jednou.
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

To jsem svého času řešil druhým wifi routerem TP-link připojeným kabelem s tím mým. Na prvním jsem měl svá hesla do administrace a pro běžný přístup, druhý dostal natvrdo rezervovanou IP s akceprovatelně omezenou rychlostí, aby neomezovala mě, síť druhého routeru dostala jiné jméno SSID a samozřejmě jiné heslo pro návštěvy. Heslo do prvního routeru pochopitelně neznaly ani děti, aby ho mohly rozdávat. Mimoto se ten druhý router zapínal jen, když ho bylo potřeba.
PotPalo

#6 Příspěvek od PotPalo »

Ja to mám tiež riešené dvoma routermi. Prvý hlavný mám eNkový, ten druhý Géčkový, takže rýchlosť neriešim, obmedzovať ma nedokáže. Keď skúšam nejaký notebook, zapnem druhý router. Už sa mi totiž stalo, že som predal notebook a zabudol sa odhlásiť zo siete, a heslo na WiFi sa vraj dá vyčítať z Windowsu. Takže druhý router to istí, beží iba keď niečo skúšam alebo predvádzam.
josef_novak

#7 Příspěvek od josef_novak »

To bych musel změnit heslo, vyplnit ho všem a všude jenom já, pořídit druhý router a vysvětlit děckám, že ho zapnou jen pro návštěvu. Je to schůdné a výhoda tam je, že bude za statickou IP, která půjde dokonce omezit.
Díval jsem se, že na radiusu jde pro daný účet navolit jen jedna instance a kdyby šlo pro daný účet přiřadit IP adresu z DHCP bloku, tak by se ten blok dal také omezit, ale to zatím netuším.
vaanja

#8 Příspěvek od vaanja »

V nastaveniach routera skus pohladat polozku Guest Wifi. Nastavil by si wifi pre hosti, ktore mozu deti rozdavat akejkovlek navsteve a svoju domacu wifi si zaheslujes heslom, co poznas len ty a nastavis to vsetkym doma bez toho, aby si im ho prezradil. Hostovska wifi by mala byt oddellena od domacej, aby sa ti tam nejaky skodlivy hmyz neusadil.
pocitujlasku

#9 Příspěvek od pocitujlasku »

guest wifi nie, to je ta funkcia ako v obchodoch. hocikto sa tam pripoji a zobrazi mu stranku, kde sa musi prihlasit. lepsie je nieco s multissid, kde navstevy maju svoj dhcp pool a kde ich vies izolovat od domacej siete
No vidis, a tak si sa bal
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Doporučuji jako jedinou možnost to, co popsal Hill. Se vším jiným si naděláš zbytečné komplikace.
josef_novak

#11 Příspěvek od josef_novak »

Zkusil jsem rozprostřít sítě a dostal se ke mě další TP-link, který jsem zkusil nastavit proti freeradius serveru. Ten jsem si nasimuloval a rozjel v kombinaci s sql databází. Pro lepší nastavování freeradiusu jsem nainstaloval webové rozhranní daloradius viz. obrázek. Ověření přidaného uživatele je následovné:

Kód: Vybrat vše

root@radius:~# radtest test-rad rad-test2019 127.0.0.1 10 testing123
Sent Access-Request Id 211 from 0.0.0.0:49399 to 127.0.0.1:1812 length 78
        User-Name = "test-rad"
        User-Password = "rad-test2019"
        NAS-IP-Address = 127.0.1.1
        NAS-Port = 10
        Message-Authenticator = 0x00
        Cleartext-Password = "rad-test2019"
Received Access-Accept Id 211 from 127.0.0.1:1812 to 0.0.0.0:0 length 20

Přihlášení ve windows 10 probíhá viz. další obrázek. Pokud si nepořídím router s možností wifi sítě pro hosty, tak použiji ty dva a stejně nainstaluji freeradius na raspberry pi. Ta možnost, že každý bude mít své heslo je lepší, kdykoliv ho můžu změnit/zablokovat jen pro někoho a nebudu muset tajně zadávat + skrývat jedno heslo. Navíc každý účet bude mít pouze jedno přihlášení "Simultaneous-Use", akorát pro hosta povolím max. dvě najednou.
Přílohy
RadiusAP.jpg
RadiusAP.jpg
daloradius.jpg
daloradius.jpg
vrky

#12 Příspěvek od vrky »

Mám TP-LINK Archer C7 AC1750 a ten má wi-fi pro návštěvy. https://www.czc.cz/tp-link-archer-c7-ac ... 27/produkt
josef_novak

#13 Příspěvek od josef_novak »

Umí na té síti pro návštěvy použít radius?
josef_novak

#14 Příspěvek od josef_novak »

Díval jsem se do emulátoru a ten Archer C7 AC1750 radius neboli WPA2-Enterprise u hosta neumí, což nechápu. Máte někdou router, který to umí?
Přílohy
archer.png
archer.png
OMA50

#15 Příspěvek od OMA50 »

Tenhle router má až 4x SSID...s různým nastavitelných oprávněním

ASUS RT-N11P

levnej a šikovnej stroj
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“