podivná lambda sonda

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Nakadah

podivná lambda sonda

#1 Příspěvek od Nakadah »

Setkali jste se někdo s chováním úzkopásmové lambda sondy, že by negovala svoje chování? Klasicky má úzkopásmovka dávat cca 0,1V v prostředí s vysokým obsahem kyslíku a cca 0,9V v prostředí bez kyslíku. Tzn. vznikne diference mezi obsahy kyslíku na elektrodách a Nernstův článek začne generovat vyšší napětí. Já mám před sebou lambdu, originál Bosch LSH25, která se ze dne na den rozhodla fungovat naopak. Dává těch 900mV když je přebytek kyslíku na výfukové straně a napětí sletí po 100mV když je na výfukové straně skoro nulový obsah kyslíku. Topný článek uvnitř je v pořádku. I test doma mi dá stejný výsledek, lambda v držáku na stole, zapnu vyhřívání a během chvilky stabilně generuje cca 900mV. Plamenem PB hořáku obalím špičku snímače a napětí okamžitě sletí pod 100mV.

Začala se mi takto chovat v autě ze dne na den. Odpoledne po příjezdu domů vše ok, ráno chyba. Napětí sondy příliš nízké dle VAGu. Stabilně visela kolem 0,08V, při prošlápnutí plynu a padání otáček se to zvedlo na cca 0,2V a pak zase na volnoběh spadlo na 0,08V. Nájezd 30.000km, rok a půl provozu. Nic moc výdrž. Vrátil sem zpět původní origo lambdu Bosch z roku 96, se kterou to auto sjelo z linky a pořád funguje. Novou lambdu sem dával preventivně loni, když tam místo kontinuelního vstřiku LPG šla nová sekvence.

Setkali jste se někdo s něčím podobným?
Nakadah

#2 Příspěvek od Nakadah »

Tak podle různých zdrojů, které jsem našel to není až tak neznámá závada. Podle symptomů to vypadá na kontaminaci lambda sondy zbytky silikonu, respektive toho co z něj zbude když shoří ve spalovacím prostoru na SiO2.

https://www.scientificss.co.uk/products ... ad&fid=194

Ovšem netuším jak by se u mě dostal do motoru. LPG beru primárně na jediné čerpačce (Benzina) a benzín tankuju jenom Vervu 100.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Naku, na totální likvidaci běžnýho platino-rhodiovýho redukčně-oxidačního katalyzátoru stačí v motoru spálit přibližně půl litru olovnatýho benálu. A to v poslední době prodeje benálu s olovnatým antidetonantem bylo množství čistýho olova daný normou na 0,4g kovovýho Pb /litr benálu. Zasrat lambdu křemičitanem bude "vyžadovat" podobně "velký" množství výchozí látky - takže pokud někdo zasilikonoval nějakej spoj u LPG čerpačky a silikon se dostal do kapalný fáze, mohlo se ti to dostat klidně až na lambdu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Nakadah

#4 Příspěvek od Nakadah »

Aha, no kdo ví kde sem co chytnul. Každopádně stará lambada má bílou čepku stejně jako na týhle fotce...

https://www.carboncleaningusa.com/resso ... mptoms.png

Otrava "silikonem". Takže buď něco v benzínu a nebo něco v LPG.

"Vadnou" lambdu sem tady doma trápil zapojenou na zdroj, PB hořákem, zkoušel jak šlape, kdy se přehodí na negativní napětí. Bylo mi to už vlastně jedno jestli ji zničím nebo ne. Zvláštní, začala zase "normálně" chodit. 0-0,8V, v hořáku dává napětí, jinak sletí na nulu.
Nakadah

#5 Příspěvek od Nakadah »

Další lambda začíná vykazovat podobné symptomy jako ta první. Vypadá to asi opravdu na kontaminaci LPG, protože na benzín to auto jenom startuje.
Nakadah

#6 Příspěvek od Nakadah »

Takže sem projel nádrž vervy, prohnal dvě nádrže lpg a už je klid. Žádná chyba, vše funguje jak by mělo i podle reálných dat za chodu motoru. Už sem paranoidní a tankovací pistoli LPG před napojením utřu hadříkem :D
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Lukas-Peca »

A to se tím prohnáním původní sonda zase sama spravila nebo jsi ji musel vyměnit?
Nakadah

#8 Příspěvek od Nakadah »

Ne je tam nová. Ta sice taky hned po výměně měla tendenci blbnout, ale jak už sem psal prohnal sem motorem nádrž vervy + už dvě nové nádrže LPG a všechno přestalo. Původní i nová lambda jsou origo Bosch.

Pravděpodobně jsem silikonového bacila chytil na čerpačce Shell v Bystřici pod Hostýnem. Byla v celkem bídném stavu ta jejich LPG plnička. Pistoli jsem musel cvakat na 3x, pořád utíkal plyn. To sem měl hned jet do háje...ponaučení pro příště.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“