Chtěl bych se zeptat zda je možné tento SSD disk rozdělit na více oddílů tak jako jsem měl rozdělený HDD disk u svého starého notebooku.
Rozdělení SSD disku
Moderátor: Moderátoři
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Rozdělení SSD disku
Chtěl bych se zeptat zda je možné tento SSD disk rozdělit na více oddílů tak jako jsem měl rozdělený HDD disk u svého starého notebooku.
otakarv píše:Někde na netu jsem se dočetl že rozdělení SSD disku nějakým způsobem jemu moc neprospívá tak se tu raději ptám.
Ano v podstatě neprospívá. Řadič SSD disku střídá sektory tak aby se nezapisovalo pořád do stejných buněk. Když na systém necháte třeba jen o málo víc než ve skutečnosti zabere, bude na to střídání poměrně málo buněk a ty se rychleji opotřebují. Já bych SSD disk rozhodně nerozděloval.
Pokud se jedná o ten smysl, tak každý inteligentní uživatel si to při SSD s větší kapacitou jak 100 GB rozdělí určitě. Zvláště když už pochopil, co se stane, když havaruje ten oddíl "C:" a data má na oddílu "D:". Potom stačí instalovat či obnovit OS na dílu "C:" a nemusí řešit záchranu dat (DOC, JPG, MP3 atd.) před formátování na dílu "C:", když je má na "D:". Vyrábět adresář D nemá žádný smysl, to je lepší to všechno cpát na plochu nebo do adresářů se smysluplnějším názvem. Při havárce se o to stejně přijde se slovy "Já jsem ale myslel, že ..."
dreamer píše:Ano v podstatě neprospívá. Řadič SSD disku střídá sektory tak aby se nezapisovalo pořád do stejných buněk. Když na systém necháte třeba jen o málo víc než ve skutečnosti zabere, bude na to střídání poměrně málo buněk a ty se rychleji opotřebují. Já bych SSD disk rozhodně nerozděloval.
To je nezmysel. Radic SSD pracuje na urovni sektorov. O nejakych particiach vobec netusi.