Proč bliká Led pásek
Moderátor: Moderátoři
Proč bliká Led pásek
A kutilmile - nelituju tě
-
petrfilipi
Zažil jsem to na vlastní kůži, Pepo. Spínanej zdrojek značky KANLUX s natištěným výkonem 60-110W určenej pro podhledový halogenky s nominálním napětím 12V (výstup přímo z toroidního feritovýho trafa bez usměrnění, naprosto nedefinovatelnej průběh samá špička, navíc nesymetrický půlvlny - ale halogenky na to normálně svítily) po napojení na LEDkový moduly určený jako přímá náhrada těch halogenek začal dělat podobný krávoviny. V těch LEDkovejch modulech je Graetz, 2x odpor a 2x 3 bílý LED - všecko v SMD. Přitom při provozu na halogenky (v podstatě výhradně odporová zátěž s maličkou sériovou indukčností smotanýho vlákna) to "elektronický trafo" docela dobře snášelo zátěž i jen 50W, zatímco když jsem ho zatížil těma LEDkama, musel jsem ke 20 LED modulům po 3W připojit paralelně aspoň ještě jednu 20W halogenku, aby to neblblo. Přitom na stejnosměrným zdroji ty LED moduly odebíraly opravdu 3W každej, rozdíl v odebíraným proudu byl jednotky mA. Takže 20 modulů muselo naprosto spolehlivě dát zátěž větší jak 50W, který to "trafo" naprosto v pohodě snášelo od halogenek - jenže s LEDkama vyžadovalo ještě "kus navíc". Nakonec jsem ho vyhodil a nainstaloval malej 200W PC zdroj s tepelně regulovaným větrákem, aby to nedělalo randál zbytečně. A kupodivu ten PC zdroj běhá i na 10% zátěž 12V větve jak vínko - halt ty "elektronický trafa" budou nejspíš daleko hůř ojebaný, než obyčejnej PC zdroj ...jezevec píše:Dej sem obrázek nebo odkaz na ty zdroje.EKKAR píše:To blikání dělá PODZÁTĚŽ ...
U normálního spínaného zdroje neexistuje nic takového jako podzátěž. Nevím Karle, kdes na to přišel.
Jedině zdroj =12V/3,7A od FK Technics je určen na provoz tohoto LED pásku 12V/1m až do délky asi 3,5m. Pokud pásek bliká i s ním, tak je buď vadný zdroj nebo je to záhada.