Lednice Bosch KGS-3500

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Pikofarad

Lednice Bosch KGS-3500

#1 Příspěvek od Pikofarad »

U kombinované ledničky Bosch mrazák funguje bezvadne,v chladící části se nedaří snížit teplota pod 10st.Rozebral jsem řízení teploty,v napájení jsem vyměnil C M33/275V,měl jen 220k,dále kondík 100M/16 s esr 3ohmy.Čidlo elektronického termostatu mělo při 12st 22,6k ,zahříváním odpor klesá,momentálně 18k.Spínáno je to triakem,ten je ok.Při vypnutí a následném zapnutí příslušný kompresor jede,zadní stěna se zamrazí,pak už třeba 3hod nenajede.Vždy je třeba vypnout a zapnout,pak se dá dosáhnout snížení teploty

edit- zkusmo jsem připájel k čidlu paralerně 39k,jestli se sníží teplota
Přílohy
bosch1.JPG
bosch1.JPG
bosch.JPG
bosch.JPG
Naposledy upravil(a) Pikofarad dne 17 pro 2019, 10:24, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Není tam nějakej presostat nebo teplotní sonda na chladícím okruhu s drátama do elektroniky? Ty by mohly hlásit moc velkej tlak nebo teplotu chladiva, hlavně pokud se kondenzátor vzadu za ledničkou blbě ochlazuje. A nebo naopak, máš malej tlak po částečným úniku chladiva. Není někde něco z chladícího okruhu mastnýho? To by ukazovalo na únik. U chladící techniky bývá často po zapnutí kompresoru určitej časovej interval, po kterej se nehlídají tlaky. To by odpovídalo tomu, že se rozběhne, nahodí se porucha a ta trvá dokud ji neschodíš tím vypnutím a zapnutím. Ale taky by to mohl dělat expanzní ventil. Musíš po vypnutí chvíli čekat než to jde zapnout a nebo to jede zapnout okamžitě?
Aspoň takhle se to chová u tepelných čerpadel.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pikofarad

#3 Příspěvek od Pikofarad »

Do té elektroniky vede jen káblík z čidla chladničky.Je zapěnované izolací,asi nevyměnitelné.Nemám s tím moc zkušeností,ale odpor čidla se mi zdá dost vysoký.Jak jsem snížil odpor čidla už to jede 10min a zadní stěna je namražena
Nic mastného není,teplota kompresoru je přibližně stejná jako toho z mrazničky.Jsou tam dva což už se dnes asi nedělá
Naposledy upravil(a) Pikofarad dne 16 pro 2019, 19:52, celkem upraveno 1 x.
doktor365

#4 Příspěvek od doktor365 »

V lednicích jsem presostat neviděl, tam je tak málo chladiva že by asi ani nereagoval. Expanzní ventil tam také není,chladivo je nastřikováno kapilárou.
Pokud namrzá zadní strana lednice a je v ní teplo,tak bych to viděl na únik chladiva.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Doktore, ledničky moc neznám, jak jsem psal na závěr, zkušenosti z tepelnejch čerpadel, konkrétně PZP, u nich je to takhle udělaný. Principy činnosti jsou téměř totožný.
Jirka

doktor365

#6 Příspěvek od doktor365 »

Taky Jirko neříkám nic ve zlým,tepelek jsem letos připojil 8. V podstatě je všechno stejný , akorát ta lednice kompresor-kondenzátor-filtr-kapilára-výparník-a zpět do kompresoru. Pokud je jeden kompresor a jeden termostat bez rozdělovacího ventilu. :drinken:
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

Měl jsem stejnou lednici a ucestovalo na ní čidlo. Vyřeši jsem to vyvrtáním díry podél izolace a vložením nového termistoru, musel jsem trochu upravit dělič , ale už to nikdy nebylo úplně ono protože umístění termistoru má přesná pravidla . A bohužel ta elektronika má určité závislosti a hystereze a zpoždění, tak že po každém přestavení dny laborování s teploměrem. Jětě jsem místo reaktančního kondíku dal trafo.Když jsem to konečně vychytal sloužila ještě dobrých osm let.
patrikvarga

#8 Příspěvek od patrikvarga »

Výmena NTC na Whirlpool:
Přílohy
NTC senzor b.pdf
(232.89 KiB) Staženo 150 x
NTC senzor a.pdf
(157.05 KiB) Staženo 150 x
Pikofarad

#9 Příspěvek od Pikofarad »

bu2520 píše: ucestovalo na ní čidlo.

Myslím že to bude podobný případ.Snížením odporu čidla paralerním trimrem už nachladí i na 5 st.BU 2520 nepamatuješ si jaký termistor jsi tam dal?
bu2520

#10 Příspěvek od bu2520 »

nepamatuju přesně, jen si vzpomínám, že to bylo mimo komerční řadu a tak jsem to musel dotáhnout trimry, je taky fakt, že jsem to ve finále naladil na 5°C zapnula a cca 3°C vypnula a ten regulační knoflík už nebyl tak citlivý.
Pikofarad

#11 Příspěvek od Pikofarad »

Našel jsem origo co by tam měl být.Bosch 031733.Stojí 25€,jen umístění v lednici a odpor je tabu

Edit 26.12.
Hodnoty NTC by měly být podle tabulky

Edit 2.1.2020
Tak už ani umístění není tabu,nahříváním a chlazením vytipovaných míst jsem ho našel,je 40cm měřeno shora a 14cm od levého okraje při pohledu zezadu.Pěna se dá lehce vyloupnout neostrým plastovým nožíkem
Přílohy
NTC 00031733 031733 Bosch.jpg
NTC 00031733 031733 Bosch.jpg
NTC Bosch.jpg
NTC Bosch.jpg
Naposledy upravil(a) Pikofarad dne 02 led 2020, 18:46, celkem upraveno 2 x.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Pri tej cene sa nedivim, ze je odpor prisne tajny :D
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

doktor365 píše: Pokud je jeden kompresor a jeden termostat bez rozdělovacího ventilu.

Když už jsi to nakousnul, mají ty "střídajicí se" kompresory nějakej význam kromě krátkýho odmrazování při teplotách pod cca 3 st.C. venku? Tedy myslím hlavně ceny těch zdvojenejch krámů navíc, co zacáluje zákazník? Já to nikde nemám a tak to neumím zhodnotit. Do těch cca 3 st.C.venku odtávám doběhem větráků a pak reverzem s tím že mám PZP-čka upravený proti výrobci že po odtávání se počká až se teplota výparníku sníží pod venkovní a pak teprv najedou větráky. PZP nevím proč zapíná větráky hned a veškerý teplo, co rozmrazovalo výparník vyfoukne do luftu. PZP má svislý žebra, takže voda a led odpadne dolů a není potřeba vodu vyfouknout jako z vodorovnejch žeber.
Jirka

doktor365

#14 Příspěvek od doktor365 »

[/quote]
Když už jsi to nakousnul, mají ty "střídajicí se" kompresory [/quote]
Nevím co myslíš?
U ledničky se kompresory nestřídají ,běží ten co dostane povel od termostatu.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Ty neznáš tepelka s zdvojeným kompresorem? O ledničkách jsem nic nepsal.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“