LCD , invertor ,CCFL diagnostika ,oprava

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jano101

LCD , invertor ,CCFL diagnostika ,oprava

#1 Příspěvek od jano101 »

chvalabohu že som to nikdy za život nepotreboval riešiť a teraz už len pre zábavku.

Tak k veci:

keď boli ešte LCDčka a ich podsvietenie bolo robené trubicami tak trubica sa napájala invertorom.

Ako som sa dočítal invertor má napájanie ,potom klasika PWMko na intenzitu pod svietenia a posledný pin je ON/OFF pod svietenie.

otázky:

1.
ako sa dá odšlahnúť invertor ? platí nejaké pravidlo že trubica musí byť stále pripojená alebo je to jedno ???

2.
viete poradiť nejakú diagnostiku výstupu invertora okrem pripojenej trubice ?

3.
vedeli by ste mi poradiť nejaké stránky kde by som sa dostal k schémam rôznych notebookových invertorov ?

typ: YNV-W15 sa mi asi posral

https://www.amazon.co.uk/Sparepart-Pack ... B0038K3LW8

ale ešte mám v šuplíku Asus F3J INVERTER BOARD

https://sk.computer-world.pro/asus-inve ... 40777.html

pochopiteľne že nie sú rovnaké mne ide iba aby som si vedel urobiť redukciu

4.
posledná otázka je ak niekomu odíde lampa/trubica/ či sa to nerieši tak že aby nemusel kupovať nový panel tak tam dá ledky a invertor vymení za led driver

za prípadnú ochotu ďakujem :)

[/url]
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Invertor se dá obvykle opravovat s využítím datasheetu řídícího IO, podaří-li se jej najít. A dost často je vadné tráfko nebo vn kondíky na vn straně. Pokud jsem opravoval vadné trubice, tak výměnou za nové, na Ebay neb Ali se obvykle dají sehnat. Výměna za ledky mi není sympatická. Rozborka panelu je občas velká legrace.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

VN kondenzator som vadny este nevidel. Trafa byvaju obcas vadne, ale zalezi to od typu - niektorych invertorov som mal v ruke stovky a trafo nebolo vadne nikdy. Inych som mal len par a trafo bolo vadne takmer vzdy - a vzdy len jedno (zjavne nejaka vyrobna chyba).

Bez dobrej trubice sa neda invertor merat. Hned ho vypne ochrana, inak by hrozilo znicenie trafa.

Takze na opravy podsvietena je vhodne mat aspon jednu zarucene dobru trubicu (idealne dve). Pripadne jeden dobry invertor.

Invertor do notebooku je najlepsie zohnat z vraku niekde na bazosi.

Do LCD panelu sa rype az ked je jasne, ze je niektora trubica vadna. Monitorove panely sa rozoberaju celkom dobre, pri notebookovych je to podstatne horsie.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“