Stěrače, lodní vybavení

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MiraSt

Stěrače, lodní vybavení

#1 Příspěvek od MiraSt »

Dobrý den. Dívám se na TV a rád bych se zeptal co to je a jak to funguje. Mají to lodě na oknech. Jsou to asi stěrače, ale ten uprostřed není nikde uchycený. Díky.
Přílohy
Fotografie-0438.jpg
Fotografie-0438.jpg
Fotografie-0437.jpg
Fotografie-0437.jpg
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Já myslím, že původně byl ten stěrač ve stejné sestavě, jako ty boční.
Možná ten motorek nekdo odklopil kvůli závadě, nebo nečemu podobnému.
Něco o stěračích je třeba tady: http://www.mo-na-ko.net/php/portal/view ... hp?id=2584
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
MiraSt

#4 Příspěvek od MiraSt »

Tak jsem se podíval na ty odkazy a pochopil jsem jediné, že se to otáčí asi velikou rychlostí, ale... To je složené ze dvou dílů a jak to vlastně funguje? Točí se ten vnitřní díl (nasucho) a unáší ten vnější? Asi ano. Na tom mém obrázku je na tom prostředním okně mimo motor.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Čau. Viděl jsem to na nějakým obráběcím stroji na krytu. Byl to plexisklový kotouč, který rotoval dost vysokou rychlostí díky motorku uprostřed. Jakmile na to něco kápne, odstředivá síla to hodí bokem a proudící vzduch strhávaný tím diskem nedovolí, aby na to sklo něco dopadlo. Zkuste si to z plotnama na vadným HDD.
keemo

#6 Příspěvek od keemo »

Dá se to pochopit tak že díky tomu strojku bude na okně bez stěrače zajištěno minimálně jedno místo umožňující výhled...?
MiraSt

#7 Příspěvek od MiraSt »

Tak jsem to pochopil tak, že je to pevně na okně, uprostřed skla je díra a točí se vnější kruh. Motor je odpojitelný.
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Díra tam být nemusí - jde o to, že před čelním sklem je průhledný kotouč, který je roztočen na několik tisíc až desítek tisíc otáček. Jakmile na ten kotouč kápne voda, odstředivá síla ji hodí bokem a strhávaný vzduch udržuje povrch suchý. kdyby tam byla díra, škvírama by táhlo do kormidelny.
Viděl jsem to na strojírenským veletrhu na nějaký fréze, nebo soustruhu. Cákala na to emulze a ten kotouč ji stíhal "likvidovat". Kotouček byl zevnitř, takže se na něj nedalo sahat. jen jsem viděl, že ty točky jsou docela vysoký a díky BLDC motorku uprostřed to ani moc nehlučí - podobně jako plotny na disku HDD.
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Jednou jsem to viděl na remorkéru labsko-oderský plavby. A bylo to upevněný DO DÍRY VE SKLE MŮSTKU - ovládání bylo spínačem zevnitř, otočná část byla zvenku, pohon byl vloženej a pomocí obvodovýho svěrnýho šroubu upevněnej právě do toho skla. Ta díra měla zhruba 5cm v průměru - odhadem, stál jsem víc jak metr od toho. Součástí toho svěrnýho systému nejspíš bylo i obvodový těsnění, aby dovnitř nechcala při dešti voda, jinak by to nemělo cenu - celý to okno bylo jinak po obvodě zafasovaný do těsnění přitaženýho šroubama plochou přírubou ke stěně ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Teď jsem se díval na pár konkrétních výrobků:
otáčky tak vysoký nejsou - cca 1500 ot/min. A s tím, že je to namontovaný do díry včelním skle máš pravdu
passion

#11 Příspěvek od passion »

Máme to aj u nás na snežných frézach.
https://www.vlaky.net/upload/galeria/001113/011135.jpg

https://www.vlaky.net/upload/galeria/003246/067147.jpg

https://www2.teraz.sk/usercontent/photo ... d58322.jpg

Táto posledná je ešte zaujímavá tým, že sa dá otočiť na trati. Totiž na jednom čele má frézu a na druhom pluh. A tak má vozidlo v strede hydraulický valec, ktorým sa zaprie do koľajníc, nadvihne sa a celé vozidlo sa na koľaji ručne otočí o 180 stupňov.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“