Srovnání otáček dvou různých motorků
Moderátor: Moderátoři
Srovnání otáček dvou různých motorků
Pro pohon pásového robota jsem si sehnal 2 starší motory (pro pohon každého pásu jeden)z AKU vrtaček. Vrtačky byly různé a motory taky, byly na stejné napětí, ale lišily se počtem otáček (jeden měl 650, druhý 500ot/min) Tak jsem si řekl, že tenhle rozdíl otáček dorovnám PWM regulací, kterou zapojím před ten rychlejší motor. Takže jsem si postavil obvod který najdete zde: http://www.elektronikacz.borec.cz/Data/ ... ulator.htm a všechno chodilo v pohodě. Nastavil jsem si aby se oba dva pásy točily stejně. Problém však nastal až jsem začal skoušet jezdit v terénu. Jakmile jsem najel do terénu, tak motor který byl zapojen přímo na baterii začal prostě žrát víc a zátěž dorovnal, že pořád táhl stejně, kdežto motor který byl zregulován začal ztrácet otáčky, takže robot začal zatáčet.
Já si teď nevím rady s tím, jak zregulovat otáčky toho jednoho motoru tak, aby pořád táhl stejně a nezpomaloval.
Nemá někdo nápad jak to udělat? Předem díky
Oba motory by mohly být regulované PWM se zpětnou vazbou získávanou ze snímačů skutečných otáček, třeba integrováním impulsů z fotoelektrického nebo magnetického snímače - kotoučku. Regulační veličinou budou "referenční napětí" přiváděná do druhého vstupu rozdílového zesilovače. Když budou shodná, budou oba motory točit stejně.
metalgod píše:Pokud vím, tak MirrA1 chce taky s tím robůtkem zatáčet a když je to pásák, tak se u něj většinou zatáčí změnou rychlosti posuvu jednoho z pásů oproti druhýmu a s tímhle by to jelo furt rovně!
No jo, safra, nejak jsem se moc upnul na to,aby to jelo rovne... Ale zadny problem:
Pak bych to tedy zapojil jako dve rychlostni serva, stejne tam budou dva snimace a dal bych jen ruzne pozadovane veliciny.... Do te vlecene regulace by to slo taky zabudovat, zadavl by se rozdil rychlosti...
Nejjednodušší by bylo sehnat si 2 stejný motory a nic neřešit, ale furt Ti nikdo nemůže zaručit, že se budou točít úplně přesně a chtělo by to nějak korigovat nejen na rovině, ale i v zatáčkách.
Někde jsem viděl něco jako elektronickej kompas. Pokud by byl s dostatečnou přesností, moh by se nějakým způsobem použít pro korekci směru.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
No tak koukám že ta třípolohová spojka by byla možná jednodužší, jen mít dostatečný vybavení na její výrobu... Jeden motor by to bezproblémově utáhl a ty dva co tam mám teď mají neuvěřitelnou spotřebu, až mám obavy o to čím to budu krmit.
Sendyx: jak píšeš, že bych mohl vyrovnávat otáčky jakmile uvidím že robot jede do oblouku, tak to by moc dobře nešlo. Ono se to totiž nezdá, ale těch 100 otáček víc na jednom motoru je hodně a kdybych to měl vyrovnávat přes dálkové ovládání, tak vozítko bude rádo že mu bude stačit cesta:-)
Ale ještě skusím popřemýšlet jak to udělat co nejjednodušej, doufám, že mě dnes v noci něco napadne
Při nejhorším bych to musel řešit tím snímáním otáček...
a nebo ještě skusím sehnat nějakou stejnou vrtačku a dám 2 stejný vedle sebe, případný menší odchylky v otáčkách by nevadily
Jinak už mě něco napadlo jak to vyřešit.
U toho PWM regulátoru bych udělal něco jako 2 rychlosti- jedna rychlost by byla stejná jako rychlost druhého pásu = vozítko by jelo rovně.
Druhá rychlost by byla o něco vyžší než otáčky druhého pásu.
Pokud bych vjel do terénu a viděl, že motor řízený PWM regulátorem ztrácí páru, tak bych přepl na druhou rychlost tj. na vyžší otáčky takže motor by se chytl a jelo by to zase rovně.
Je to poněkud krkolomné řešení, ale jednoduché a možná i fungující