Jak správně navrhnout DPS pro laboratorní zdroj?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
makozrout

Jak správně navrhnout DPS pro laboratorní zdroj?

#1 Příspěvek od makozrout »

Čest práci,
Chci si sestavit zdroj se stabilizátorem L200. Nahlížel jsem do knihy od V. Záhlavy o navrhování DPS, tam píše o mechanickém oddělování jednotlivých funkčních celků, hlavně trafo od ostatních částí. Potřebuju se zeptat, jak se to provádí v praxi - jestli se tam frkne nějakej stínící plech nebo stačí min. vzduch. mezera od ostatních součástek?
Popř. na další důležité zásady ohledně EMC atd.

Viele Dank
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od otakarv »

Já to teda chápu tak, že jednotlivé části mají být samostatně připevněny aby se navzájem nedotýkaly sebe, možná se mýlím. :nevim:
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Tak zrovna lineární zdroj není věc kritická na EMC a stínění magnetických polí.
Maximálně počítej s zapojením malých kapacit paralelně k diodám usměrňovače a jestli chceš, tak řídicí obvod stíněný proti vnějším vf polím od blízké CB stanice, PMR a tak.
Síťové trafo hlavně mechanicky upevněné na výdrž při pádu skříňky a celkově dobře vyřešené chlazení pro případ maximální okolní teplota/maximální vstupní napětí/maximální zatížení.
makozrout

#4 Příspěvek od makozrout »

No já nevim, tenkrát jsme měli půjčenej zdroj k vysílačce a tam šli takový brumy, že to bylo na podělání. Já bych radši EMC nepodceňoval ani u labor. zdroje, vlastně u čehokoli.
Chladič chci potom počítat s max. teplotou okolí 45 °C, tak snad mi nevyjde nějaká velká vobluda.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Lineární zdroj zodpovědně navržený pro mezní podmínky a větší proudy JE velká vobluda. Spíš se dá účelně použít materiál skříně pro odvod tepla a tak. Viz stará radiostanice VNX atd.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jezevec »

Nejen na tomto fóru se objevuje zlozvyk nazývat kdejaký "bastl" s pár součástkami laboratorním zdrojem.
Takže klidně si navrhni plošný spoj podle sebe a pak ten návrh můžeš dát sem. Určitě se najde dost těch, co tě na případné chyby v návrhu upozorní.
Na EMC se vybodni, lineární zdroj není zdrojem rušení.
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Konkrétně pro L200 máš v datašítu doporučený návrh desky.

U zdroje můžeš udělat chybu třeba ve vytvoření plošně velké smyčky zpětné vazby, do které se může chytat rušení.

Snímání výstupního napětí musí být až na výst. svorkách, aby se neprojevoval vliv parazitních odporů cestiček na desce.
Často bývá špatně provedená zem. Zatěžovací proud by neměl ovlivňovat velikost žádané hodnoty napětí(referenční napětí) ani skutečné hodnoty napětí. Ve smyčce zpětné vazby U by se neměl nacházet kus plošňáku, kterým teče výstupní proud.
makozrout

#8 Příspěvek od makozrout »

jezevec píše:Nejen na tomto fóru se objevuje zlozvyk nazývat kdejaký "bastl" s pár součástkami...
... Na EMC se vybodni, lineární zdroj není zdrojem rušení.

Právě bych rád, aby to nebyl jenom bastl a aspoň trochu se to podobalo zdroji. Zdrojem rušení to být nemusí, ale cizí rušení to přenášet může (si myslím já).
termit256

#9 Příspěvek od termit256 »

Mel bys zacit tim, ze sem hodis schema toho zazraku.
samec

#10 Příspěvek od samec »

Hlavne neťahaj spoje okolo celeho plošaku len preto, aby si ušetril niekde nejakú prepojku. Radšej tam tu prepojku daj, nech sú spoje čo najkratšie.
makozrout

#11 Příspěvek od makozrout »

termit256 píše:Mel bys zacit tim, ze sem hodis schema toho zazraku.

Hodím, ale dneska to asi nestihnu...
Vlastně schéma stihnu, str. 15 - 16.

https://vdocuments.site/prakticka-elekt ... 96-03.html
Přílohy
L200 V 0.1.jpg
L200 V 0.1.jpg
Naposledy upravil(a) makozrout dne 27 bře 2020, 20:17, celkem upraveno 2 x.
termit256

#12 Příspěvek od termit256 »

Pekny zdrojik s podrobnym popisem konstrukce mas treba tady https://svetelektro.com/clanky/laborato ... t-791.html
Netusim jestli autori jsou zdejsi clenove, ale je videt ze se s tim dost vyhrali.
makozrout

#13 Příspěvek od makozrout »

Taky jsem na něj při hledání narazil a dost se mi zamlouvá. Jenže já už tenkrát koupil stavebnici s tím L200, válí se mi to rozdělaný v krabici vod bot, několik roků ve skříni se mi po tom už proháněj pavouci. Takže nejdřív chci dodělat to, pak bych se pustil třeba do toho zdroje od OK2HAZ.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ta ledka má indikovat přerušenou D3, nebo jaký je její význam?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

A jakou máš Makožroute představu o proudový zatížitelnosti L200 při malých výstupních napětích? Koukni do jeho datašítu na možnost posílení pořádným výkoňákem.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“