DVB T2 s modulátorem

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Jarda-k

DVB T2 s modulátorem

#1 Příspěvek od Jarda-k »

Zdravím, chtěl jsem se zeptat na zkušenosti, případně doporučení jaký set top box T2 s modulátorem pro TV která má pouze anténní vstup. Nabídka na trhu je výrazně menší než u starých set top boxů. Případně pokud se to tu už probíralo, tak prosím o nasměrování. Předem díky za odpověď.
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

všechno kolem STB je tady . . .
Jarda-k

#3 Příspěvek od Jarda-k »

Díky za odkaz a prosím moderátory o přesunutí dotazu do vhodného tématu.

Bohužel co jsem tam tak přečetl několik vláken, tak jak dostat dnešní TV signál do historické televize se jen tu a tam okrajově zmíní.
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Fakticky je to tak, že s modulátorem se zde prodává jeden typ STB v různých modifikacích (Alma/Zircon) a ten pořádně nechodí.
Jarda-k

#5 Příspěvek od Jarda-k »

No to právě jsem z těch diskuzí taky pochytil. Jde ale na trhu najít samotný modulátor a ten propojit s klasickým STB. Jen nevím jak moc to bude funkční.
Já jen, že by to byl STB, dále modulátor, pak konvertor do 6. kanálu 3 pásma a až pak televize.
ok1hga

#6 Příspěvek od ok1hga »

xsc píše:jeden typ STB v různých modifikacích (Alma/Zircon) a ten pořádně nechodí.

ano to můžu potvrdit,
včera jsem dostal vyrozumění o ukončené reklamaci ALMA 2800 SE
neopravili ho a byly mi vráceny peníze . . .
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Vo může za to přebuzení modulátoru po ohřátí, jsem nezjistil. Ale vysílá na 9. kanále, řili konverzi do III. pásma už nepotřebuje. Jen to, že po několika minutách chodu potřebuje zatížit videovýstup ve scartu odporem mezi 75 a 100 Ω, aby modulátor poskytoval slušný signál.
Druhá možnost je použít druhý settopbox (DVB-T, který bude za chvíli stejně jinak k ničemu), ale těch s modulátorem bylo mnohem víc, přepnout ho na AV vstup a do nej scartem připojit výstup settopbou DVB-T2.
xsc

#8 Příspěvek od xsc »

Mně to po zahřátí pořádně nefungovalo ani s tím zatěžovacím odporem. Navíc do namodulovaného zvuku pronikal značně slyšitelný digitální bordel, který na Scartu kupodivu není.
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

xsc píše:Mně to po zahřátí pořádně nefungovalo ani s tím zatěžovacím odporem.

po nějakém čase, ta Alma na RF out přestala fungovat úplně . . .
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Tak až tak dlouho jsem Almu asi neprovozoval. Nebo jo, ale jen přes scart, ten chodí dobře.
Takže zbývá jen externí modulátor (prohnat signál přes druhý settopbox nebo video, které modulátor mají), nebo vestavět settopbox přímo do TVP, odpojit původní tuner, najít, kam připojit CVBS nebo RGB signály a zvuk, a kudy bude koukat settopbox na dálkové ovládání, aniž by se porušila izolace přístroje.
Anténa by se připojila přes původní oddělovací člen kolem vstupního konektoru televize, protože předpokládám, že jde o nějakou tyristorovnu řady C110, Grundig Supercolor nebo Zanussi, případně něco ještě staršího, co má kostru galvanicky spojenou se sítí, a proto nemá jiná připojovací místa, než pro tu anténu.
xsc

#11 Příspěvek od xsc »

ok1hga píše:po nějakém čase, ta Alma na RF out přestala fungovat úplně . . .
Já jí zapnutím HDMI-CEC dokázal zblbnout tak, že pak chodila jen v 576i i na HDMI výstupu. Je to dost odfláknutý STB.
Jarda-k

#12 Příspěvek od Jarda-k »

Jedná se u Tesla 4106U Ametyst a nerad bych v ní dělal nějaké přestavby.
jirka5

#13 Příspěvek od jirka5 »

V současné době se bohužel žádný set top box s modulátorem nedodává. Posledním typem byl kritizovaný Alma Zirkon, ale pozor, ten už v novém provedení modulátor nemá!
Jediná možnost pro provozování historického televizoru na DVBT-2 je RF modulátor. Set top box musí mít samozřejmě analogové výstupy Cinch nebo Scart, pozor, není to taková samozřejmost, některé typy mají třeba jen HDMI.
Modulátor bych zkusil objednat z Číny, třeba tento:https://www.aliexpress.com/item/32948205689.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3665d999rTxMaq&algo_pvid=0a6ec76b-c8e1-4cd8-b28c-935bb091f80c&algo_expid=0a6ec76b-c8e1-4cd8-b28c-935bb091f80c-0&btsid=0ab6f82415870647953532156e0a0d&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_
Dokonce má mezinosný kmitočet 6,5 MHz, a kanály III. pásma, takže Ametyst by mě makat bez problémů - ale věřte Číňanům....
jirka5

#14 Příspěvek od jirka5 »

Omylem 2x zaslaný příspěvek vymazán.
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Ne, že by ta Tesla nešla i do Ametysta vestavět, ale gen má řízení kontrastu posuvem pracovního bodu klíčování AVC, což to skutečně trochu komplikuje, protože původní tuner i mezifrekvence nepotřebuješ. Nebo bys nastavil kontrast napevno. Mimoto, pokud bys chtěl zachovat souměrný vstup, musel bys za oddělovací kondenzátory vrazit symetrizační člen a settopbox.
Ten se tam vždycky vejde, místa v televizi je šest půlek, i skrz mřížku by šlo prosvítit dálkovým ovládáním, jen by to chtělo nějaký světlovod k senzoru, protože zrovna za mřížku ani tak malý settopbox není kam umístit.
Tak si kup VHF modulátor pro videohry (je obvykle přepínatelný na kanály 1 a 2 nebo 9 a 10) a k němu připoj jakýkoli settopbox se scartem.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“