Jak pájet ručně malý SMD pouzdra?
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Jak pájet ručně malý SMD pouzdra?
Edit: Na blízko už moc dobře nevidím, tak používám na práci brýle 3,5 dioptrie a pak to po sobě ještě kontroluju pod osvětlenou lupou. Ta má asi 5 dpt.
P.S. Samozrejme, tiež to všetko robím pod tou veľkou lupou...
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
- Vyčisti plôšky pásikom. Nesmie tam zostať žiadna nerovnosť. Bacha, pri týchto rozmeroch to neprehrievaj, labo hrozí delaminácia plôšky.
- Na jednu plôšku daj iba maličkú, mizivú kvapku pasty (napríklad hrotom ihly, špendlíka a pod.)
-prilož súčiastku k tej plôške a prehrej plôšku mikropájkou (na to stačí 1 -2 sekundy). Nerieš, ako ten spoj vizerá, ide o to, že je tam kontaktovanie
-na druhej strane súčiastky prilož cín 0,2 (ak máš) a prispájkuj, alebo, ak takto tenký cín nemáš, tak si iba ocínuj hrot mikropájky a ten hneď prilož k ploche. Cín navzlína na plôšku aj na súčiastku. Hrot OKAMŽITE daj preč.
-potom ,,mžikovo" prespájkuj prvý spoj, ak si myslíš, že nie je O.K. Ak je, tak už ho nenahrievaj.
Ak nemáš pastu, tak postup s cínom je podobný: Očistiť plôšky, avšak na tú prvú plôšku nedáš pastu, ale minimum cínu, ostatné je rovnaké.
P.S. Teraz ma napadlo: Keďže nemáš skúsenosti a tiež Ťa prekvapilo to správanie sa súčiastky ,,stavať sa na zadné"
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
rnbw píše:Chcel by som vidiet, ako tie 0201 suciastky lepis sekundakom. A ako to nasledne prispajkujes bez stipania oci.
Ja to nelepím, ale čo iné poradíš... Mimochod, sekunďák nepáli, keď ho priamo nehreješ. A priamo ho nehreješ, keď súčiastku zafixuješ v strede telesa. Samozrejme, dá sa poradiť lepidlo, ktoré sa používa pri botom pájkovaní SMT cez cínovú vlnu. Ale, asi uznáš, že to málokto tu na webe môže použiť....A, samozrejme, je to všetko iba o praxi (podobne, ako to moje, že v živote som Flux a iné hovadiny nepoužil - okrem kalafúny v časoch socialnyh istôt-) A dnes nemám problém robiť krásne spoje aj s PbFree sračkami.
Snažil som sa iba ,,forbidden"ovi pomôcť. Skús mu pomôcť aj Ty.... O nič iné nejde.