Převod obvodu do log. tabulky
Moderátor: Moderátoři
Převod obvodu do log. tabulky
Jak byste tento obvod zapsali do logické tabulky potažmo i s logickým vzorcem?
Díky
Kód: Vybrat vše
vstupy | | výstup
----------------+-----+-------
SP1 SP2 RK1 | RE1 | M1
----------------+-----+-------
0 0 0 | 0 | 0
0 0 1 | 0 | 0
0 1 0 | 0 | 0
0 1 1 | 0 | 0
atď...Ale ak je RK1 mechanický spriahnutý s RE1, tak tam vzniká spätná väzba a do stavovej tabuľky to nezapíšeš, jedine do prechodovej.
Asi bych k tomu měl něco upřesnit:
Je to vlastně mechanismus otevírání 5. dveří kufru auta.
Elektromotor je ovládán dvěma spínači Sp1 a Sp2 a rozpínacím kontaktem RK.
RK je mechanicky spřažen s motorem - v klidovém stavu se mechanismus opírá o RK a tím je rozpojen. Je to vlastně indikace dorazu motoru, jinak by došlo k jeho přetížení a poškození.
Celá tahle sranda se má aktivovat po stisku Sp2 umístěným na 5. dveřích, kdy se motor začne otáčet, křápne do mechanismu a obsluze mechanicky odblokuje dveře, které byly doteď mechanicky zajištěny proti otevření. Motor se otáčí tak dlouho, dokud nenajede na doraz a jeho mechanismus zase nerozpojí RK.
Relé zajišťuje včasné zastavení motoru a "blbuvzdornost". Pokud by tam nebylo a někdo nesundá včas pracku ze spínače Sp2 nebo dokonce vůbec, dojde k přetěžování motoru a celého mechanizmu a může dojít k poškození, v lepším případě bude vyhazovat pojistku. Takhle dojde k včasnému přerušení napájení k motoru a obsluha se nemusí bát jeho poškození.
Po zavření dveří a zaklapnutí zámku mechanismu se kontakty RK zase rozpojí. Je to dáno mechanismem, kterej do něho zase práskne a udržuje ho v poloze ROZPOJENO, dokud nebude zase někdo chtít otevřít dveře.
Sp2 je jenom hlavní vypínač toho všeho. Je ovládán z prostoru řidiče a obsluha bude pamatovat na to, že před opuštěním a zamčení vozu ho musí vypnout, jinak kdokoliv nežádoucí může otevřít kufr a dostat se do auta.
Na začátku obvodu je ještě pojistka, která není vůbec zakreslena.
Motor se otáčí pouze jedním směrem, jeho pohyb jenom odjišťuje mechanismus. Proto jeho přepólování není vůbec nutné.
Takže:
Sp1
Při jeho vypnutí se nesmí motor nikdy otáčet!
Sp2
Ovládán obsluhou, jeho stiskem chce zapnout motor.
RK
Rozpojeno:
Motor připraven na další činnost, může se otáčet.
Spojeno:
Motor v koncové poloze, nesmí se otáčet!
Zmije:
To je blbost, ne? To jsi napsal funkci pro 3 sériově zapojené spínače, nehledě na to, že RK by měl bejt znegovanej, když je rozpínací.
Zmije:
"RK1 negovaný není, podle toho jak to teď máš nakreslený.
Neměl by ten motor mít zpětný chod a dva koncáky?"
RK je rozpínací kontakt, takže je negován.
Motor se točí jenom jedním směrem, takže má jenom jeden koncák. Ostatní řeší mechanika.[/i]
Zkusil jsem udělat tabulku na můj požadavek ovládání motoru, tak nevím, jestli správně. Ten rozpínací kontakt mě prostě mate, nejsem si jistej, jak ho do tý tabulky zařadit:
Z posledního řádku mi zákonitě vychází tato funkce:
Když podle ní zapojím hradla, tak mi to funguje, jak chci podle tabulky. Jenže se spínači prostě nevim!
Jenže Zmije napsal/a funkci pro 3 sériově zapojené spínače, ale já tam mám 2 spínače a 1 rozpínací kontakt. Toho rozpínače se zbavit nemůžu, např. ho nahradit klasickým spínačem. S ním se prostě musí počítat...