Databáze (sklad) pro domácnost - nejen součástek

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
wlezley

Databáze (sklad) pro domácnost - nejen součástek

#1 Příspěvek od wlezley »

Zdravím, rád bych si udělal nějakou databázi součástek, dílu nebo třeba jen šroubků. Nemusí být free ale rád bych, aby šla tématicky rozdělit a hledání fungovalo ve všem. Třeba HomePack3000 to má udělaný, že při spuštění skladu, se vybere okruh a v tom se pracuje. Když chci z el.součástek přejít do spoj.materiálu musím el.součástky zavřít. Jak v tom hledají jsem nestudoval, tohle mě odradilo. Představuji si např. záložky (uši) mezi kterýma se můžu přepnout ale databázi mám otevřenou celou. Nemáte někdo typ na něco šikovného? Klidně makro v excelu nebo nějaký jednoduchý, domácí sklad. Na spoustě věcí jsou kódy, natáhnout si krabici vrutů 4x25 tak ji nepůjdu po třetí koupit, protože jsem první dvě uložil tak, abych je tutově (ne)našel :-(
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Taky jsem furt bojoval s tím, že nevím co kde vlastně mám. Tak jsem postupem času naházel vše do excelu. Jednotlivý listy sešitu jsou šuflíky (MARS), ale ty fyzický jsou ještě rozdělený na THT a SMD. Mám tak zatím IO a tranzistory. Největší problém je součástku odepsat, když ji někam použiju, prostě to udržovat aktuální. :D
Hledat v tom jde dobře, zavírat nic nemusím a mám to furt při ruce.
Přílohy
seznam IO.rar
Seznam IO
(36.2 KiB) Staženo 264 x
wlezley

#3 Příspěvek od wlezley »

Právě ty aktualizace bych rád řešil, znám se :-) Jasně, když nevyskladním, žiji v blažené nevědomosti ale to je moje blbost. Spíš bojuji s tím, že časem zapomenu. Koupil jsem nějaké hmoždinky ale už nevím, že to byl Ø10 na které jistě nebudu věšet obrázek. Přesto půl hodiny hledám, co vlastně nemám :-)
Kremik

#4 Příspěvek od Kremik »

Jo, s tímhle taky bojuju. U různých věcí je už jen problém, kam je vlastně zařadit, aby je člověk po čase zase našel. Taky jsem přemýšlel nad databází, která by přesně toto řešila, aby se jeden díl objevil ve více skupinách. Skončil jsem zatím jen u běžných seznamů. Pokud databáze, pak jedině taková, kterou bych si sám napsal. Spoléhat se na cizí program, strávit spoustu času než to tam všechno nakopu, a po čase dojet na to, že nějakej krypl vymyslí nějakou aktualizaci nebo jakoukoli jinou změnu, která bude znamenat že pokud se nenechám vysávat nebo jakkoli jinak vydírat, databáze přestane být použitelná, to teda v žádným případě.
microlan

#5 Příspěvek od microlan »

Na databázi je nejlepší databáze. Dlouho už používám MySQL, jde to i bez práce (programování), protože už jsou k tomu hotové webové aplikace, se kterými si určitě poradí každý člověk, který má trochu IT cítění.

https://www.phpmyadmin.net/
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

Na tohle si udelej vlastni databazi, neni na tom nic moc sloziteho, je to podobne jako excel. Ma to vyhodu v tom, ze si ji udelas presne na miru, nebudes tam mit spoustu hovadin ktere nikdy nepouzijes a jine ktere bys potreboval ti budou naopak chybet. Kdykoliv v budoucnu si ji jednoduse upravis, pridas pole, filtr, vyhledavani apod. Takovou jednoduchou databazi udelas uplne v pohode treba i v accessu coz je soucast vyssich verzi MSoffice, takze to mas mozna uz nainstalovane a ani o tom nevis.
samec

#7 Příspěvek od samec »

termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

Obrovsky poblem techto ruznych free a open souce reseni ktery si malokdo uvedomi je ten, ze pokud to autor prestane vyvijet, tak ses nahranej. M$ za par let vyda win11 kde databaze nemusi chodit a ty to budes delat cele znova. Uz jsem to jednou zazil. Takovou databazi delas s tim, ze ma fungovat idealne do konce zivota. Tveho, ne autora databazoveho systemu. Takze pri vyberu platformy zohledni i toto.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Ze by MySQL/MariaDB a SQLite prestalo existovat, toho sa neobavam. Pouziva sa to vsade. To skor zanikne Microsoft.
wlezley

#10 Příspěvek od wlezley »

Podlehl jsem mámení a nainstaloval startovací Money S3. Je tam 80% balastu, který nepotřebuji ale jinak to nevypadá špatně + je zdarma. Teda, zatím jsem se nedočetl, v čem je omezení ale zkouším se tomu dostat do kalhotek. Škoda, že se z toho nedá, za mrzký peníz vypreparovat, jen ten sklad, pro lidi bez IČO. Asi je to hovno job, že to nikdo nedělá :-(
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Inak staci aj jeden adresar s textovymi subormi (nazov subor = kategoria). Vyhladavat jednoducho grepom (ten vo Windows tusim nie je). Takto mam poznamky z oprav - kazdy typ v samostatnom subore.
geograf
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od geograf »

já taky šel cestou Excelu, zkoušel sem pár programů a všechno dost složité nebo málo přehledné
Přílohy
sklad.png
sklad.png
Mek7
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Mek7 »

Cirou nahodou na niecom takom pracujem. Bude to webova aplikacia, teda na pouzivanie staci prehliadac. Bude tam moznost aj prezerat sklady inych ludi, hodi sa ak clovek zhana nejake suciastky. Potom ked to bude v pouzitelnom stave, to sem dam.
... byvaly spravca Hospudky u amplionu, Martinekk-ov brat :)
Hras Scrabble? Skus SKREBL.EU - moj novy projekt.
Disclaimer: Nemam vystudovane elektro, je to len moje hobby.
"Failing to plan is planning to fail" (Alan Lakein)
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Každej databázovej systém v domácnosti časem chcípne na nekázeň při zadávání příjmových a výdajových položek. Naprosto zbytečný úsilí, který je lepší napřít jinam.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
masar

#15 Příspěvek od masar »

Vidím to jako pokus o zjednání pořádku v náhradních dílech a materiálu.
A to hodnotím kladně, přestože pořádek druhým obvykle závidím. :D
Ale při větším množství dílů a materiálu se jeví jejich "počítačová" evidence nutností. Když máte stovky šuplíků a něco hledáte nebo když provádíte inventuru, je taková evidence k nezaplacení.
:wink:
p.s. Bez evidence to pak připomíná známou hru PEXESO.
Odpovědět

Zpět na „Software“