Nabíječka LIDL
Moderátor: Moderátoři
Nabíječka LIDL
mám doma 2x stejné nabíječky z lidlu, používám je hlavně na dobíjení a udržování 6V baterií do motorek, jelikož moc nejezdím, a zjistil jsem, že jedna nabíječka mi baterii nabije a udržuje na 6,3V a druhá tu samou baterii udržuje na 6,9V po nabití, kde je chyba? Našel jsem i plánek, ale nevím kde je chyba, řekl bych, že 6.3V je málo a dá se nabíječka nějak u(opravit)? děkuji.
na té druhé je ovládání,to je další verze,mám tu první jen s tlačítkem a ledkami,několik let,typická závada-vadné tlačítko a popraskaná fólie
Jak už psal Kremik, žádanou velikost na výstupu požaduje procesor napětím na pinu 1 XP1 v režimu nabíjení a v udržovacím stavu signálem na pinu 4 XP1. Takže změř tohle napětí. Výstupní napětí stabilizátoru s TL431 je téměř přesně +5V, to také zkontroluj. Samozřejmě je vhodné měřit a porovnávat i zvlnění na výstupu osciloskopem. Informaci o napětí na baterii a jejím stavu dostává procesor na pinu 6 XP1. Na stejném pinu druhé desky může být také odporový dělič, odpovědný za výstupní napětí. Pokud jde o udržovací napětí, to je do akumulátoru dodáváno přes samostatnou větev s Q4 D11 při odpadlém relé.Freedy píše:...Našel jsem i plánek, ale nevím kde je chyba, řekl bych, že 6.3V je málo a dá se nabíječka nějak u(opravit)? děkuji.
p.s. V udržovacím režimu není za tranzistorem žádná přídavná filtrace a napětí bude záviset i na vnitřním odporu akumulátoru...