Sháním informace k mikrofonu BEAG MD-21N

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Osmdesat

Sháním informace k mikrofonu BEAG MD-21N

#1 Příspěvek od Osmdesat »

Vlastním maďarský dynamický mikrofon (BEAG) EAG MD-21N, vyráběný někdy v 60. 70. letech.
Nemáte někdo dokumentaci nebo aspoň informace k jeho vlastnostem?
Můj kus je v pořádku a zvukově se mi nezdá vůbec špatný.
Kdysi jsem někde našel stránku, kde psali, že je to "sztudiomikrofón" nebo tak nějak, ale už jsem ji nenašel. Že by až tak? Můj kus totiž léta sloužil na kazatelně jedné protestantské církve - nepředpokládám, že by kazatelny byly vybavovány "studiovými" mikrofony. Možná tím bylo myšleno, že nejde o např. koncertní mikrofon, který musí snést velké přetížení a hrubé zacházení.
Jde mi také o jeho určení - je nástrojový, vokální?
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

Přílohy
beag_m21_4.jpg
beag_m21_4.jpg
beag_m21_3.jpg
beag_m21_3.jpg
beag_m21_2.jpg
beag_m21_2.jpg
beag_m21_1.jpg
beag_m21_1.jpg
sinclair

#3 Příspěvek od sinclair »

Je to podprůměrná řečová sračka, co už velice brzo na středech vazbí. Sračka oproti AMD410N to byla už tehdy, když to sem spolu s Tonsilama "pro rozšíření sortimentu" začali koncem 70.let tahat. Hnus.
Rozšroubuj si ten palcát /jde přesně napůl/ a uvidíš, co je uvnitř. Ta vložka ani není slušně odpružená a kardioida je to jen teoretická.
Má jen dvě výhody - je to symetrický, po odšroubování rukojeti a vytažení toho tříkolíku, jde ta hlavice samotná, za ten šroubovací tříkolík, nasadit na konektor na husím krku, takže není třeba objímka.
Husí krk asi 40cm se k tomu prodával taky.

Na kazatelně to mohlo ještě jednu výhodu mít. Pokud byly repráky v kostele, nebo na OV KSČ dostatečně daleko a namířený jinam, popř. směrový /sloupy/, tak díky té mizerné kardioidě to posbíralo všecko z úhlu asi 110°.
Mysteri

#4 Příspěvek od Mysteri »

sinclair píše:Je to podprůměrná řečová sračka, co už velice brzo na středech vazbí...

:lol: N.j. Dalo sa to použiť pri diskotékach, ale držalo sa to v dlani za hlavicu, práve preto, aby sa zamedzilo väzbám.. Keď druhá možnosť na škole bola iba AMD210, tak nebolo na výber... V TESLE stál cca 1250.- Kčs
Na reč bol dobrý jeden celokovový, bulharský kondenzátorový mikrofón, len typ si už nepamätám. Len to, že bol kúpený v r. 1976.
konosuke

#5 Příspěvek od konosuke »

berte laskavě v potaz MOC výrobků...AMD210, Tonsil MDO23
srovnávejte srovnatelné kdo nepochopil
porsche i favorit má 4 kola a volant, zde veškerá podobnost končí, asi tak
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Mysteri

#6 Příspěvek od Mysteri »

Mám dojem, že si nepochopil Ty. :wink: Zas sem pletieš niečo, čo je každému jasné a o čom tu nie je reč.
Naposledy upravil(a) Mysteri dne 29 kvě 2020, 21:18, celkem upraveno 1 x.
konosuke

#7 Příspěvek od konosuke »

napiš ceny mudrlante fóra, budem diskutovat dál
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Mysteri

#8 Příspěvek od Mysteri »

konosuke píše:napiš ceny mudrlante fóra, budem diskutovat dál

cca 1.250,- a cca 200.-. A o čo Ti ide, vrtáku fóra ?
ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

AMD410 byl docela slušný, několik jsem jich používal
https://www.elektroakustika.cz/tesla_dynam.html#amd410n

taky mám ještě jeden reportážní UHER . . .
https://www.elektroakustika.cz/uher_m512.html
Přílohy
UHER M512-2.jpg
UHER M512-2.jpg
UHER M512-1.jpg
UHER M512-1.jpg
ferdislav

#10 Příspěvek od ferdislav »

Ona spousta tech starych mikrofonu um prekvapit i když to nejsou super vyrobky, jen pro ne najit vhodne vyuziti, co snimat...
sinclair

#11 Příspěvek od sinclair »

Zítra Vám zblízka nafotím, jak by měly vypadat opravdu kvalitní dynamické mikrofony ze stejné doby, za tehdy celkem rozumné peníze.
Plus dynamickou, dvoupásmovou špičku z roku 1968, která jako jediná z mála, uměla věrně zachytit úplně každé zachvění prohulených hlasivek Marty Kubišové. Ten mikrofon byl často vidět i v ruce Mistra, protože jej používali pro záznamy jeho koncertů i televizáci.
Kromě jednoho měl vlastně Mistr postupem času v ruce všechny, co budu fotit.
Ale ten jeden, co Mistr v ruce nikdy neměl, do toho zase zpíval Freddie Mercury. Byl na všech pevných místech stage v Budapešti, kam hodlal přeběhnout :D
Osmdesat

#12 Příspěvek od Osmdesat »

Nepotěšili jste mě. Chtěl bych říct, že ani já vás nepotěším, jenže nemám čím :D

Mikrofony AMD 410N se nabízejí dost.
Hojně prodávaný typ pak je toto:
https://hudba.bazos.cz/inzerat/120657895/mikrofon-tesla.php
https://aukro.cz/mikrofon-tesla-6968237868
Jenže tomuhle mikrofonu nejspíš rád upadával ten plíšek s typovým označením dole, takže není jasné, jestli jde o AMD 411N u kterého elektroakustika.cz uvádí kmit. rozsah 50 - 15000 Hz, nebo AMD 415N, u kterého elektroakustika.cz uvádí kmit. rozsah 30 - 18000 Hz. Zároveň však píšou, že se liší jen přepínačem basů.
Mysteri

#13 Příspěvek od Mysteri »

OT: Z toho katalógu sa mi najviac páči AMD470. Vzhľadovo. Konečne to vyzerá ako mikrofón a nie ako lacná kocka, šúlka, prípadne tyčinka do vlasov futuristickej hlásateľky.... :lol:
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“