časové hlídání otáčěk levná varianta
Moderátor: Moderátoři
časové hlídání otáčěk levná varianta
kamoš za mnou přišel s tím že potřebuje hlídat otáčky na míchání cca 15ot/min s tím že když se míchání zastaví tak se sepne bzučák.
hledal jsem nějaké multifunkční relé typu smr-t ale nenašel jsem vyhovující funkci.
vyřešil jsem to naprogramováním MFD-80 od eatonu (který jsem měl doma)tak že jsem tam dal vypínač s jedním NO
NO spíná vstup I0 pro start časovače a odpojování výstupu při alarmu Q1
pak je tam udělaný koncový spínač s pružinkou který sepne o šroub jednou za otáčku vstup I1 který náběžnou hranou resetuje časovač. časovač po uběhnutí času sepne výstupní relé Q1 tedy bzučák
řešení hlídání s plc bylo nezbytné z důvodu hlídáni koncového spínače náběžnou hranou (lze použít i sestupnou hranu). při testování se několikrát stalo že koncák zůstal sepnutý o šroub v kontrolním místě takže nemohlo dojít k alarmu
Zařízení jsem mu zapůjčil a funguje bezchybně ale PLC ted potřebuji a on že jsi ho odkoupí. když jsem mu řekl cenu 15 tis tak se zděsil bo využití to má tak 3 měsíce v roce..
Poradí mi někdo čím levnějším by to šlo nahradit v řádu pár stovek? jestli něco ubastlit nebo naprogramovat nějakou PIC? jako schémat časovačů je plný net ale jak jednoduše vyřešit spínání jen těmi hranami jsem nenašel
dík všem
https://www.mylms.cz/otackove-rele-alni ... a-pouziti/
-
petrfilipi
PF
Edit - relé od Schneideru se jmenuje RENF22R2MMW (cena kolem 1400Kč s DPH). Program by byl Ak. Když bys dal na hřídel 1-x magnetů a snímal je reed kontaktem (připojeným na řídící vstup časovače), tak buď ten reed kontakt vyresetuje časovač dříve než časovač vypne relé pro motor nebo nepřijde včas impuls z hřídele a pak v časovači doběhne čas a časovač vypne relé pro motor. Když kámošovi nahraješ do mobilu aplikaci pro nastavování relé přes NFC, tak si bude schopen ten čas upravit jak bude potřebovat a vůbec by třeba nemusel otevírat rozvaděč.
Musis vyresit rozbeh motoru, aby ti to nepipalo pri zapnuti a neni spatne udelat filtr aby alarm nespinal pri kazdem par milisekundovem poklesu otacek (kratkodobe pretizeni). Dal jsem tam jeste par ledek ktere indikuji pokles otacek abych videl ze se blizi pruser jeste nez se vyhlasi alarm. Hlidam tak otacky vetraku.
kutilmil- aký ty si můdrý... to víš valašsko
Jinak na tom čase zas tak nezáleží jestli 15 nebo 30 sekund. Důležité je to že sepne alarm když to stojí. důležité je aby to vyhlásilo alarm jak mimo snímač tak na snímači
Jinak jinak těmi odpory a kondenzátory se nastavuje čas nabíjení a vybíjení kondenzátoru takže vznikne dělič který spíná cívku relé v čase. mám pravdu?