Záměna řídící jednotky škoda felicie 1,6 MPI
Moderátor: Moderátoři
Záměna řídící jednotky škoda felicie 1,6 MPI
mám k Vám jednu takovou otázku. Mám se svým vozem problém s nefungujícími dvěma válci. Zkoušel jsem vše , kabeláž,vstřiky,svíčky. Po této stránce je vše v naprostém pořádku.
Odtáhl jsem to k mechanikovi, ale ani ten nezjistil důvod problému.Měřil tlaky motoru ale vše v pořádku. Usoudili jsme oba,že musí jít o elektrickou závadu.
Ze všeho co nám zbylo je, že to může dělat už jen řídící jednotka anebo hallův snímač.
Teď otázka pro znalé těchto aut
Já jsem měl v autě jednotku s označením : 032 906 030 AJ
Mechanik sehnal jednotku s označením : 032 906 030 C
Číslo stejné, ale koncová písmena jsou jiná. Jelikož on je s elektřinou v koncích, tak jsem si auto odtáhl domů a budu měřit a laborovat dál sám. Ovšem teď nevím , jestli tam nechat tuto jednotku . Potřeboval bych 100% zjistit v čem je rozdíl. Třeba není žádný a zbytečně se děsím.
Dodám, že výměna ŘJ nepomohla. problém je naprosto stejný jako předtím
Protože jestli má lištu stejně jako 1,3MPi, tak je závada v ní, tam jsou 2 identický zapalovací systémy a každej pálí současně na 2 válce, přičemž ve fázi končící komrese je jen 1 z nich (druhej je mezi končícím výfukem a začínajícím sáním = jiskra nemá co zapálit). Pokud má rozdělovač, musí se hleat závada v něm počínaje vn zapaltrafem, jestli "to někde neprobíjí" = nejlepší je hledat to za tmy ve zhasnutý garáži, jiskry výbojů šlehajících mimo jsou pěkně vidět.
A kutilmile - nelituju tě
Mám tu 3 pinovou cívku, kde by dle všeho měl být jeden pin spojen s ŘJ. proto mě napadla ta jednotka..
Pokud do těch konektorú napojíš 12V 5w nebo 3w žárovku a zastartuješ poblikává ta žárovka ?
Pokud nebliká a v konektoru je 12V po klíčku pak bud je nekde přerušenej kabel od řj motoru nebo je problém s mínusovým impulsem co s řj motoru ovládá vstřik motoru
12 V po klíčku ověřuj žárovkovou zkoušečkou proti kostře
Jde o to KTERÁ 1,6. Koncern jich ve stejný době montoval X, v době výroby feliny to byl golf/jetta, ibiza, toledo, ochcáfka "jednička", audi A4 ... A nebyly samozřejmě všecky stejný, některý byly litina-hnilík, jiný celohnilík. No a do felcky patřil litinovej motor původem z golfa s kódem AEE a zrovna pro motor AEE je jako ND k zapalování k dispozici zapalovací cívka podobná jako pro vstřikovýho favořita: https://maxi.ecat.ua/product/detail/33440874/ s poznámkou "určeno pro motory s rozdělovačem" a zároveň v katalogu je i takováhle zapalovací "cívkolišta": https://maxi.ecat.ua/product/detail/194 ... ty_id:4932 - proto se na ten rozdělovač ptám. On si koncern i v případě stejnýho kódu motoru ani v minulosti ani dneska v otázce shodnejch provedení vůbec nelámal a neláme hlavu ...rnbw píše:1,6 ma rozdelovac.
Pozdější pravidla přidělování kódů v koncernu už tohle respektujou, pokud se motor musel (třeba pro instalaci do jinýho typu auta) něčím konstrukčně odlišit od výchozího provedení, dostal následně i změněnej kód - a to i když se nakonec lišil jen softwarem a mechanicky byl totožnej. Příklad - změna kódu u motoru 1,4 16V 63kW. Od roku 2006 do roku 2010 se montoval jako BXW plnící emisní normu €uro4, v roce 2010 dostal upgrade softwaru a byl přeznačenej na CGGB - protože s novým softem v ŘJ už byl schopnej plnit emise podle €uro5. Mechanicky je přitom identickej a veškerý ND, který se pro ten motor prodávají, mají označení jen pro CGGB s poznámkou, že od 2010 je nutný je objednávat i pro použití v BXW.
U felcky to ještě neplatilo, motor 1,6 s kódem AEE byl právě montovanej i do seatů a dalších VW koncernovejch auťáků - a bohužel se i přes stejnej kód v mnoha z nich mechanicky odlišoval. A protože u nás je vyžadovaný, aby při náhradě byl dodrženej i kód agregátu, ne jenom stejnej typ a objem, tak právě pro filcky to vneslo do ND docela velkej bordel, kdy se do nich daly bez velkejch úprav namontovat vrakovištní "jednašestky" z ibizy - ale už ne třeba z toleda ...
Co ti na těch dvou vàlcích nejde?
Nedává palivo?
Nejde jiskra?
Nebo válce nemaj kompresi?
Co třeba rozvody sou tam kde maj bejt neskočili?
Jinak 1.6ka ma v rozdelovači čidlo který davá povel řj motoru aby uvedlo v činost zapalovací cívku - něco jako maj jiný auta čidlo kliky a to odchazí - zkusil bych jiný a pokud daš čínu dlouho nevydrží