Ukostřit pohledový rámeček pro LED bodovku?
Moderátor: Moderátoři
Ukostřit pohledový rámeček pro LED bodovku?
Omlouvám se, pokud téma otevírám znovu.
Vnuk si nakoupil do stropního podhledu ze sádrokartonu pohledové rámečky, měl by to být typ "Argus 2114 bílá". K tomu patici GU10 a LED bodovky na 230V. Rámeček má na štítku uvedeno "třída 3", je tedy pro malé napětí. Samozřejmě tím nemá uzemňovací svorku. Viz obrázek.
Rozvod má třívodičový s proudovým chráničem.
Otázka je, zda musí být rámeček chráněn připojením na žlutozelený vodič rozvodu, nebo lze umístění na stropě považovat za "ochranu polohou".
Mám již vymyšleno, jak k ráměčku připojit dodatečně a spolehlivě ochranný vodič (žlutozelený ohebný káblík) který se ve stropě připojí na ochranný vodič. Je to však nutné, nebo nadbytečné?
Na internetu jsem k tomu našel rozsáhlou diskuzi, ale s nejednoznačným řešením.
https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydl ... rtonu.html
Pro vnuka by samozřejmě vyhověl tento názor, cituji:
"Tak ono už je kravina ty rámečky přizemňovat, jak to tady bylo řešeno. Obrana proti blbosti? Děláte to tak, že se hrabete v elektrice pod napětím, či co? Stačí vypnout vypínač a v podhledu se můžete hrabat podle libosti a nic přizemněné být nemusí. Oni ti výrobci nejsou zase tak blbí, když ke kovovým podhledovým objímkám dávají GU patice na 230 V a světla nemají žádné přichycení na uzemnění. Na to stačí obyčejný selský rozum. Já ty podhledy montuji, rozebírám a vidím co tam je a není. A opakuji, že tam nikde žádný přizemnění není a být nemusí. Nebo mi tady ti teoretici vymyslí, jak k takovému úrazu dojde? Pánové, jste mimo realitu, pouze jen teoretizujete."
Jaký by na to mohl mít názor revizní technik, a kde je objektivní pravda.
Jaký je na to názor zde na odborném fóru?
Pridávaním nejakej svorky sa staneš dodatočný výrobca a preberáš na seba všetku zodpovednosť z toho plynúcu.
Mimochodem, pospojená na PE by měla být i nosná síť/konstrukce podhledových šablon. Výměnu svítidel může dělat i laik a tím argument o ochraně polohou odpadá.
Na internetu jsem k tomu našel rozsáhlou diskuzi, ale s nejednoznačným řešením.
https://www.poradte.cz/domacnost-a-bydl ... rtonu.html
příspěvek "berger" 08:31 to shrnuje celkem jednoznačně. Názorová čalamáda diletantů za tím není podstatná.
- tomasjedno
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Hill: Návod z polské nebo ještě východnější gubernie nesnímá z montážníka odpovědnost za ne/dodržení předpisů a norem pro 230 V. Pokud je tam navíc uvedeno, že je rámeček pro 12V svítidlo, i kdyby tam stokrát šla vrazit ledka na 230V díky shodné patici, je to blbě.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ve zkratce, pokud je tam přípojka, tak se to tam připojí. Pokud ne, tak nebudeme chytřejší než výrobce anebo nebudeme držgrešle a koupíme dražší do např. vlhkého prostředí atd, kde ta ochrana je.
Přesně řečeno, tak někam se to nehodí dávat vůbec. Je tolik světel do problémových prostorů, že bych si vybral raději z nich.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Vy se na to pořád díváte z pohledu toho, kdo to dělá, ale to je profesionální deformace.
Já osobně bych se zeptal či podíval do papírů, jestli je to 12V nebo 230V. No ale co 40V, 60V...
Abych nebyl hnidopich, sám to tak mám