MW - nežhaví magnetron

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
monterjirka

MW - nežhaví magnetron

#1 Příspěvek od monterjirka »

Mikrovlnka nechce hřát...

Trochu jsem si pohrál, skončil jsem na tom, že nežhaví magnetron.
"Přerušené", malým napětím se to nedá změřit.
Zkusil jsem to megrem, při 500V to ukázalo nulu, pár vteřin ty vypadalo, že to bude fungovat, ale jak se magnetron ohřál, opět přerušené

Asi mi neporadíte nějaký trik jak se opravit...
Je to běžná závada? Já jsem se s tím ještě nesetkal
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Přerušené žhavení magnetronu jsem ještě nepotkal. Zkontroluj fastony a kabely v nich a pak může být přerušený přívod katody-žhavení na nabodovaných tlumivkách.
..to bude jen ňákej odpůrek
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Katoda magnetronu je mrňavá a rozsvícená skoro do běla velikým proudem . Jak se začne ohřívat a oddálí se komponenty či přerušené "vlákno" , které je mechanicky za studena tlačeno k sobě . Není proč opravovat , vytáhni z jiné MW . Dokonce jsem vyráběl i křížové plechy pro jinak orientované magnetrony . No problem .
zvaty

#4 Příspěvek od zvaty »

Nemáš v magnetronu svod v těch konektorech. Plast zuhelnatí a pak vede proti sobě.
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

zvaty píše:Nemáš v magnetronu svod v těch konektorech. Plast zuhelnatí a pak vede proti sobě.
Má přerušené žhavení.
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

Setkal jste se někdo s přerušeným VN sekundárem u trafa mikrovlnky? Jednu takovou tady mám a vidím to poprvé (je to verze mikrovlnky bez VN pojistky za trafem)
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Ty to přerušení vidíš ? Asi v místě prušení-mechanického . Nebo má celé vinutí následky "shoření" ? Opravdu to asi nikdo nezná . Já , jako příštipkář jsem se setkal jen s odejdutými magnetrony . V dnešní době jsou vlastně všechny MW v SD schopny provozu . Jen bývají řádně zaneřáděny .
sr71

#8 Příspěvek od sr71 »

Nevidím, ale při měření výstupu sekundáru proti kostře (tam je přinýtovaný druhý konec vinutí přímo na plechy trafa) naměřím nekonečný odpor. Vše ostatní se zdá ok, ale MT nehřeje
Naposledy upravil(a) sr71 dne 21 lis 2022, 23:47, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Všechno je možné ... Příště tě to nepřekvapí .
sr71

#10 Příspěvek od sr71 »

zkusím ještě rozpitvat prostor pod VN vývodem z trafa - třeba by tam mohl být utržený nějaký spoj k fastonu, vypadá to tam takhle
Přílohy
mot.JPG
mot.JPG
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

Když mezi fastony na magnetronu naměříš skoro zkrat, žhavení přerušené není. Těch 5 záv slaněným vodičem Ti taky tak rychle nezhulí. Zato krimpované samice od fastona zdrojem poruchy být můžou - někdy je potřeba fastony odcvakat a namačkat nový. Žhavení si zobne při 3.5V asi 10 A. Průchodnost VN strany trafa změř ohmicky. A pak vem ještě VN diodu diodovým testem -neměla by Ti vést ani v jednom směru - propouští cca až od 9V (12V zdroj plus odpor a LED Ti bude na test stačit). Mezi fastony a kostrou musí být nekonečný odpor - i když to změříš megmetem. Pak si magnetron vybi ( jeden z fastonů vyzkratuj z kostrou), nebo Tě pokope nabitá průchodka - která vykazuje kapacitu. Pak změř kapacitu kondenzátoru ( můžeš i megmetem, ale nezapomeň jej vybít, tady jde o zdraví)
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

Ale on nemá problém s magnetronem ani žhavením. Má přerušený VN sekundár trafa. A je to divný. Vinutí generuje 2100V s proudem až 0,5A. To nadělá na přechoďáku pěknou paseku. Takže by to mělo být vidět.
Artaban001

#13 Příspěvek od Artaban001 »

Zapoj k sekundáru paralelně nějaký kondenzátor, co vydrží co nejvíc V, může být složen z víc kondů v sérii a nabíjej ho nějakým megmetem. Až náboj dosáhne přeskokové hodnoty, přerušený místo se ozve.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Habesan »

Co my víme...
Třeba už výrobní postupy dospěly tak daleko, že je pojistka ukryta pod tou bandáží.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Artaban001

#15 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud bude přerušený vinutí, tak někde kolem nýtu, co jej drží ukostřený. Opačný konec by se hodně viditelně projevil.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“