Pájení Al vodičů
Moderátor: Moderátoři
Pájení Al vodičů
Potřebuju mechanicky i elektricky pevně spojit Al vodič o průměru 3 mm (vytvořený broušením na kulatině 10 mm) se samicí konektoru PL 259. Bude to aktivní prvek Duble J antény ( http://www.users.on.net/~endsodds/jpole.htm ). Fungují v takovém případě ony speciální "vodičky" nabízené na netu, nebo máte jednodušší fígl na jeden takový spoj?
Pokud to nepůjde rozumně spájet, budu muset vyvrtat díru, vyhryzat závit a přes cupalovou podložku přišroubovat nerezovým šroubem Cu vodič, ten připájet do konektoru. Toho se trochu obávám, mohl by se uvolnit šroubovaný spoj cloumáním větru anténou na střeše.
- serviceman
P.S. když nemáš speciální pájecí kapalinu, tak zkus roztok NaOH s vodou, ale opatrně, leptá kůži dost rychle.
Použil jsem tuto vodičku od ELCHEMeca: (náhodně vybraný odkaz) Paradoxně jsem měl větší úspěchy na kusu, který byl mohutnější - ale nejspíš to bylo dáno materiálem (každý kus byl vyroben z jiného materiálu).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Sandal píše:Na AL slitinu používám Sn70Zn + ředěnou kyselinu fluorovodíkovou. Pájka "chytá" docela obstojně akorát je to potřeba pájet venku. Výpary z pájení jsou fakt humus.
Sandále, to je ten pásek cca 10 x 2 mm, co používali rozvoďáci na pájení Al ok na AYKY kabely? Už se to asi nepoužívá, dnes se vše lisuje.
Ten spoj byl potom takovej šedivej. Pájkou to nešlo, musel se vzít PB hořák, ta tlustá hlína moc odváděla teplo.
Já s tím zkoušel hliník různýho složení. Stačilo ohřát a tím páskem šmidlat po povrchu a najednou se to i bez tavidla slinulo dohromady.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Možná by bylo zajímavější to "narazit" do PL spojky.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Takže použiju čtyřdírovou PL samici přišroubovanou k nosníku a shora jsem vyrobil 60 mm dlouhý plastový díl s dírou 10 mm, který bude přišroubovaný stejnými nerezovými šrouby jako PL samice. Takže mechanicky je to vyřešeno.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
https://www.tme.eu/cz/details/uhf-201/k ... -mini-uhf/
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Celeron píše:Sandal píše:Na AL slitinu používám Sn70Zn + ředěnou kyselinu fluorovodíkovou. Pájka "chytá" docela obstojně akorát je to potřeba pájet venku. Výpary z pájení jsou fakt humus.
Sandále, to je ten pásek cca 10 x 2 mm, co používali rozvoďáci na pájení Al ok na AYKY kabely? Už se to asi nepoužívá, dnes se vše lisuje.
Ten spoj byl potom takovej šedivej. Pájkou to nešlo, musel se vzít PB hořák, ta tlustá hlína moc odváděla teplo.
Já s tím zkoušel hliník různýho složení. Stačilo ohřát a tím páskem šmidlat po povrchu a najednou se to i bez tavidla slinulo dohromady.
Je to pásek bez tavidla ale to nebude ono. Bez tý kyseliny se to nechytá. Jinak ano, chce to normálně plamenem. Páječkou se dají jen velmi slabé materiály.
To co popisuješ, je asi něco jineho ale znám to taky.