Trvalé nabíjení NKDU11 (mokré NiCd)
Moderátor: Moderátoři
Trvalé nabíjení NKDU11 (mokré NiCd)
po rozchození důlního svítidla, potřebuji vyřešit nabíjení a samovybíjení NKDU11 11Ah.
Automatické nabíječky co mám k dispozici se k tomu moc nehodí (pro malé kapacity).
Na Wiki někdo uvádí i možnost CC/CV 0.1C/1.43V ale u NiCd s tím nemám moc zkušeností.
Díky na nápady
A nabíjet je můžeš, pokud po dosažení 1,4V na článek omezíš proud tak, aby se dosažený napětí už nezvyšovalo.
A kutilmile - nelituju tě
Je to téměř blbovzdorný, stejně jako NiFečka, ty jsem měl ještě od Adolfa a vyhodil je po asi 40 letech od data výroby.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Při potřebě trvalý zálohy jsem viděl zařízení, který mělo 2 shodný sady NiCd baterií, jedna se nabíjela, druhá dělala zálohu. Pokud ta zálohující klesla na napětí 1,1V na článek, přepnulo se zálohování na tu druhou a ta částečně vybitá se vybila až na 0,9V/článek do odporu vybíječem a znovu nabíječem plně nabila.
Tedy žádný „deltapík“ se u otevřených akumulátorů nekoná.
Myslím, že tazatel neudělá chybu, když nahlédne též i do návodu k použití akumulátorů, přímo od výrobce:
http://www.saft-ferak.cz/sites/saft-fer ... z%20LR.pdf
Jsou tam sice uvedeny současné vyráběné typy, ale chemické procesy při nabíjení a vybíjení se nezměnily.
Otkundes píše:Tedy žádný „deltapík“ se u otevřených akumulátorů nekoná.
On se dostatečně spolehlivě nekoná ani u uzavřených akumulátorů, pokud se nabíjí proudy kolem 0,1-0,2C.
Když se veme NiCd Cadnica N-1700SCR, tak při nastavení nabíjecího proudu 100-200mA a nejnižší možný nastavitelný deltě 5mV/článek, tak se nabíjení neukončí, musí se to pohlídat nastavením maximální kapacity. Delta se navíc nastavuje na 10mV/článek, protože menší hodnota zareaguje velmi často na falešnou deltu v průběhu nabíjení, obvykle v první třetině nabíjení. Aspoň u modelářských procesorových nabíječek.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!