Nějaký polohový snímač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Nějaký polohový snímač

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Hezké odpoledne. Našel jsem vykuchaný světlomety z Audiny. Kromě dvou krokových servomotorků mě zaujal jakýsi obvod, co nejspíš hlídal polohu krokovýho motoru. Lezou z něj 3 dráty ( asi napájení, výstup a GND). Snímacím prvkem byla smyčka ve tvaru čtyřlístku provedena jako plošný spoj na kolečku ze sklolaminátu. Čtyřlístek se otáčí před obrazcem, co připomíná hvězdici, nebo nějaké vinutí provedené formou plošných cest. Jak to funguje a dá se to využít i jinak, než v automobilním oboru?
Edit: moje verze
https://ulozto.cz/file/gibyiXtk772w/img-20210417-152229-jpg
Přílohy
IMG_1563.JPG
Fotka je stažena z Webu. Ten můj obvod má ještě plošnou cívku okolo toho obrazce na plošném spoji.
Fotka je stažena z Webu. Ten můj obvod má ještě plošnou cívku okolo toho obrazce na plošném spoji.
Yarda1

#2 Příspěvek od Yarda1 »

Hádám, že by to mohlo být něco jako rotační induktosyn. Ten plošňák bude mít i druhou stranu a nad tím plošňákem asi má být kolečko s podobným motivem.
Obrázek
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Ano, ta hvězdice je na obou stranách. Cestičky jsou propojeny do smyček.
Před hvězdicí se otáčí disk ze sklolaminátu, na ploše disku je dokola smyčka jako měděná cestička plošného spoje a je tvarovaná, jako čtyřlístek.. osa disku zasahuje do dírky uprostřed hvězdice na plošném spoji obvodu
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 17 dub 2021, 20:12, celkem upraveno 1 x.
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Je to na kapacitnim principu, podobne jako napriklad digitalni posuvky.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“