Nabíjení - Motor Briggs & Stratton + ventilové vůle

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rezis

Nabíjení - Motor Briggs & Stratton + ventilové vůle

#1 Příspěvek od rezis »

Ahoj všem.
Rozhodl jsem se oživit po zimě sekací traktůrek s motorem:
Motor Briggs & Stratton
Model: 407777
Type: 0117 E1
Code: 050215YH

A narazil jsem na dva problémy:
a) nenabíjí - předpokládám, že bude něco s vinutím alternátoru (leze z toho prd a ne napětí). Co je však zajímavé - myslel jsem, že je použit normální zkratový regulátor jako na motorce. Testem doma na zdroji jsem však zjistil, že on nějak moc nereguluje - spíše je to jen usměrňovač. Na netu jsem se díval na nějaká videa kde řeší nabíjení (mění tam regulátor) a pak chrochtají blahem, když tam naměří i 16V. Je toto možné? Co na to říká baterka? Označení regulátoru je 591970

b) vynechává mi jeden válec. To už jsem kdysi měl a byl problém s ventilovými vůlemi. Nastavil jsem je tehdy nějak tak jak se mi zdálo dobrý (z hlavy nevím kolik jsem tam tehdy nastavil - kdosi mi nějak univerzálně poradil). Neví někdo jaké tam mají být vůle dle manuálu? Motor má navrčeno necelých 900Mth

Vím, že to tady úplně nepatří, ale jsou zde chytří lidé :-)
Internet - metla lidstva
jardafiala

#2 Příspěvek od jardafiala »

regulátor se tu řešil, použil jsem ten na obrázku, chodí to správně. Pozor, některá vinutí magneta mají jeden vývod uzemněný, tam by se to muselo řešit jinak. Asi by se dalo upravit navržené zapojení s jednou diodou a jedním tyristorem.
S nastavením motoru snad pomůže někdo jiný. Možná to najdeš v této https://outdoorpowerinfo.com/engine_spe ... e_gaps.asp tabulce. Nebo https://www.shopyourway.com/questions/1040722 tady. Rozměry budou nejspíš v palcích.
Přílohy
regulátor magneto 2.jpg
regulátor magneto 2.jpg
rezis

#3 Příspěvek od rezis »

Na netu jsem našel různé info. Kdy většina nastavovala všude 0,2. Na nějakých stránkách jsem našel 0.004" a 0.007" Nakonec jsem dal
Sací 0,15
Výfukový 0,2
Dále šel karburátor do utrazvuku. I když vypadal čistě bylo ve té vaničce neuvěřitelné množství bordelu.
Co se týče nabíjení. Relé má originál asi dva roky staré. Jen jsem nikdy neměřil co to ve skutečnosti dělá. A tak mě to na zdroji v dílně překvapilo. Ale schéma se bude hodit :-)
Před chvílí jsem dopřevíjel stator alternátoru. Někde se evidentně proklepala izolace neboť vyhořelý cca z 2/3. Jsem zvědav- trochu ubral počet závitů.
Internet - metla lidstva
rezis

#4 Příspěvek od rezis »

Takže jede. Sice na volnoběh bez zátěže sem tam zakolísá, ale jinak i starty pohoda.
Nabíjení: Je tam 8 cívek po 24závitů drátu Ø0.9mm, musel jsem vytisknout nové kostřičky (staré byly na uhel) a měl jsem drát jen Ø1mm, ve výsledku se mi tam vlezlo po 20 ti závitech. Bez sepnutého sečení nabíjí i na volnoběh, se sepnutým sečením pod plynem drží na baterce 13V ... sice málo, ale naměřil jsem úbytek mezi regulátorem a baterkou podle otáček motoru 0,5- 1,5V ... mají tam natažený snad jen 1,5 drát...
Internet - metla lidstva
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“