NZC 420 zvedání přenosky
Moderátor: Moderátoři
- Petr98_2010
NZC 420 zvedání přenosky
Koupil jsem si hodně dospělý gramofon NZC 420,skoro všechno se mi podařilo dát do chodu ale jedna závada odolává.Nefunguje mi zvedání přenosky po přehrání desky.Ta pohyblivá část vypínací páky běhá jak má ale plastová figura pod talířem se nehýbe.Je nasazená na čepu,uložení je volné.Vedle té plastové figury je pružinka , ale otočená opačným směrem.Předpokládám,že tam je chyba,protože v této poloze tam ta pružinka není užitečná,tlačí jen na tu plechovou desku.Ale já neumím vymyslet k čemu tam ta pružinka je.Podotýkám , že nevím jestli je to originální součástka.Bývalý majitel bohužel není dostupný.Zkoušel jsem to porovnat s NZC 431 ale tam je to jinak.Úspěšná rada by mě moc potěšila.V servisním návodu tato mechanická záležitost není řešena.Za případnou radu děkuji.
možná jsem blbej ale z popisu závady nepochopil jsem
ano, šásko HC43 (NC430) je principiálně jiné a zvedáček doplňuje vypínač
pohonu (motorku)
- jardafiala
EDIT: Nejdřív ze všeho se přesvědč, že na subtalíři je čudlíček podle obrázku 1 a přepínač je podle obrázku 2. Potom to funguje tak, že při přehrávání desky je součást, označená na obrázku 5 červenou šipkou mezi součásmi s bílou a černou šipkou a předloha na obrázku 3 je (jak vidno) v poloze "chod" . Po přiblížení ramínka ke středu desky připostrčí plíšek, označený černě, "vodítko" či jak to nazvat, označené červenou šipkou tak, že se plastová předloha přestaví do polohy "vyp." viz obrázek 4. Když buděš hýbat raménkem mezi jeho krajními polohami tak se ti musí předloha pohybovat mezi "chod" a "vyp". Pohyb předlohy dělá jenom tření mezi hliníkovým výliskem (to je ten označený červenou šipkou na obrázku č.5) a předlohou tím že po ní výlisek jezdí a posunuje ji do kýžené polohy. A pak už pomocí čudlíčku (na obrázku 1) a setrvačnosti talíře (bez velkého talíře s plastovým subtalířem to jde blbě nebo spíš nejde, potřebuje to určitou nemalou sílu) dojde ke zvednutí přenosky. Pružina u předlohy je tam, zdá se, jen na ozdobu, při vypínání funkci žádnou nemá, možná když je vypínání vyřazeno.
Pokud budou potíže přetrvávat napiš SZ, zkusíme to podrobněji, mám i nějaké video. Ono video se dělá špatně zespodu, potřeboval bych tři nebo čtyři ruce....
- Petr98_2010
- Petr98_2010
- Petr98_2010
- jardafiala
Jo kdybys byl z české lípy a okolí tak do spravíme vlastnoručně. Když bude nejhůř, tak si můžem za nějako drobnou úplatu vyměnit šáska mezi sebou. Nebo mi pošleš to tvoje a dostaneš ho zpátky fungující, to vyřešíme přes SZ.
- Petr98_2010
- jardafiala
- Petr98_2010
- Petr98_2010
Plastová předloha se točí okolo čepu který je zasazen do vypínací páky.
Páka je z hlinikového plechu, čep ocelový.Po dlouhém provozu se otvor pro čep vymačkal, čep je volný a v důsledku toho předloha před tím páskem plechu který ji má pootočit do druhé polohy vždy uhne.Tedy ten pásek na předlohu působí silou nepatrnou a někdy žádnou.Potřebuji novou páku, bez ní to nevyřeším.Díky za rady,doufám že se mi to podaří nějak udělat.Teď už aspoň vím co mám napravit.
Pokud možno - po demontáži to prohlédni se silným zvětšením. Vymačkaná díra v hliníku, by musela být citelně eliptická.
Mně se vážně nezdá, že by intenzívním, třebas i denním používáním toho gramofonu, bylo možno na vypínacím/zvedacím ústrojí, skutečně vymačkat nepřípustnou vůli v plechovém výlisku.
V Litovli dělali všelicos, ale určitě nebyli hloupí tak, aby používali hliník tam, kde by šel použít levnější a pevnější kov.
Bude to něco jiného, ale takhle na dálku, jen pomocí fotek, je to fakt nahovno.
Už tu byl jeden, co si stěžoval na "nadměrné vůle" raménka na šasi HC16. Ukázalo se pak, že jde o běžnou výrobní vůli.