seriove napajanie operakov
Moderátor: Moderátoři
seriove napajanie operakov
Pokud se upraví zapojení, snad nebude nutné dávat op.ampy do série.
Jinak existuje něco jako diferenční zesilovač URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Differential_amplifier#Operational_amplifier_as_differential_amplifier
Má to byť simulácia batérie pre obvod, ktorý si testuje impedanciu jednotlivých článkov. Chcel by som to čo najjednoduchšie, čo najlacnejšie, z bežných súčiastok. Mohol by som vyskladať delič z elektrolytických kondenzátorov, ale v prípade nehody by z toho bola zváračka. TL084 sú v tomto bezpečnejšie, výmena v pätici je rýchla a nie sú až tak drahé. Otázka je, či to bude fungovať, aké stabilné to bude a kam zapojiť prípadné blokovacie kondenzátory.
Nie ako keď sme na priemyslovke merali vnútorný odpor napäťového zdroja metódou, že ak napätie zdroja zaťažením klesne na polovicu, tak zaťažovací odpor je rovný vnútornému odporu. A potom, keď sme si skladali zosilňovače a doniesli ich do školy na meranie, tak od nás pán profesor chcel, aby sme výstupný odpor odmerali touto metódou. Tak som mu odvetil, že až keď on odmerá touto metódou vnútorný odpor elektrickej zásuvky 230V.