Oprava BLDC regulátoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Nakadah

Oprava BLDC regulátoru

#1 Příspěvek od Nakadah »

Pánové dotaz. Opravuji si BLDC regulátor pro RC model. Taková prostě klasika, Atmega8 + asymetrický H můstek + drobotina okolo. Vyhořely nějaké spínací FETy. Celkem je tam 12ks respektive 6 párových dvojic nějakých FETů 30V 75A (RDSon 6,5mOhm). DPAK pouzdro.

V zásobách jsem našel DPAK náhradu IRLR8743TRPBF 30V 160A (RDSon3,1mOHm). Bohužel nemám 12ks, takže reálně jsem schopný tam dát jenom 6 FETů, nedám dohromady všechny párové dvojice tak je asi blbost mít to asymetricky.

Ten regulátor je psaný max 50A, v reálu ta aplikace nebere víc jak 30-35A. Můj dotaz zní, jestli není blbost osadit jenom 6 FETů byť jsou skoro na 2x takovou zátěž.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Důležitý je, aby ty FETy měly pokud možno shodný RDSON aby se na nich rovnoměrně rozdělila i vznikající tepelná ztráta. A pak taky záleží na jejich vlastní kapacitě hradla, aby budič stíhal uvádět všecky ty paralelně připojený trandy do otevřenýho i uzavřenýho stavu dostatečně rychle.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Nakadah

#3 Příspěvek od Nakadah »

Eéé, ano.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

A také záleží na tom, abys ty fety dokázal uchladit, těch více kusů má větší styčnou plochu s chladičem. Jinak jsem to už v minulosti také udělal, osadil jsem regulátor menším počtem modernějších tranzistorů s menším Rdson, nutnost pohlídání si nenavýšení kapacity hradel již byla zmíněna.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Nakadah

#5 Příspěvek od Nakadah »

Chlazení je bloček s průtokem vody (lodní regulátor). Průnik vody byl i příčina poškození, špatně provedené zalakování DPS, no holt co už. Ze 12ti fetů byly 4 provalené. Osadím zatím jen 6 fetů, odzkouším a když tak doplním.
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

Na jlpcb zacli delat za $2 hlinikove desky, to se mi jevi spolehlivejsi nez poustet vodu na klasickou desku ktera bude casem navlhat vzdycky.
Nakadah

#7 Příspěvek od Nakadah »

Nedalo mi to, nerad dělám věci polovičatě abych se k nim zase musel vracet. Zašel jsem do GME dokoupit stejné FETy a regulátor opravil. Jede, funguje, plné osazení součástkami a jestě na vyšší proud.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“