jakým proudem je možno zatížit výstup IO

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
marshal

jakým proudem je možno zatížit výstup IO

#1 Příspěvek od marshal »

zdravím a zjišťuji že patřím do šrotu a omlouvám se za primitivní dotaz.
neumím anglicky a datashet je pro mě už nepochopitelný.
Potřebuji z datashetu zjistit jakým proudem lte zatížit výstup H na IO CD4069
Našel jsem datasheet https://tinyurl.com/yhrwf7n9 a nedaří se mi v tom orientovat.
Jde mi o to jestli si mohu dovolit na výstup H pověsit relé RY5W-K přímo.
děkuji
mihal

#2 Příspěvek od mihal »

Strana 6, parameter IOH Output high (source) current.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Datasheet tady: https://datasheetspdf.com/pdf-file/5392 ... u/RY5W-K/1 tvrdí, že 5V verze relátka má odpor špulky 165Ω. To při 5V napájení švába znamená, že pokud bude mít na výstupu katalogovejch 4,6V (podle tebou odkazovanýho datasheetu), tak cívka při tomhle napětí bude odebírat přibližně 4,6 : 165 = 27,87mA. Šváb přitom dodá jenom asi 1mA proudu (typická hodnota pro 5V napájení a celý rozmezí pracovních teplot. Ergo kladivo, bez boosteru (aspoň 1 trandík, pokud ne ULN200x nebo něco podobnýho) SE NEOBEJDEŠ ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
marshal

#4 Příspěvek od marshal »

díky, to jsem v ...
3,2 mA budu muset něčím posílit ale k dispozici mám pouze 3 V :(
Relé chodí i na 3 V s proudem 19 mA. Doufal jsem že to IO zvládne, navíc je problém že to budu muset invertovat.
Jde o změnu výstupu z dálkového zvonku. Chci výstup na relé místo muziky a blikátka.
marshal

#5 Příspěvek od marshal »

uvažuji o nějakém komparátoru nebo monostabilním KO se kterým bych změnil tu muziku na dlouhý impuls ale vědomosti už dávno vyšuměly a navíc s podmínkami 3 V a čas cca 12 vteřin se nechytám.
Nemáte nápad ? děkuji
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Použij špičkový detektor, tedy z výstupu zvonku třeba přes 47R a schottkyho diodu 1N5819 nabíjet kondík 10uF proti zemi a z kondíku přes 10K rezistor do báze NPN tranzistoru BC547, emitor na zem, kolektor přes relé na plus. Přes cívku relé paralelně diodu 1N4148 katodou na plus. To vše za předpokladu, že výstup zvonku budil přímo nějaký malý reproduktor a tedy dá dostatek proudu.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
marshal

#7 Příspěvek od marshal »

díky, vyzkouším, snad to pojede. Schotku zatím nemám, nahradit obyč křemíkem to asi nejde.
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

V podstatě jde, ale přijdeš o 0,7V z těch 3V, co máš k dispozici. Asi to bude fungovat i s obyč. diodou, klidně to zkus. Kdyby se nechtělo relátku spínat, tak použij místo 10K 6K8. Je potřeba vybalancovat, aby stačil ten špičkový detektor udržet dostatečně trvale otevřený ten tranzistor spínající relé.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jezevec »

Není problém udělat jednoduchý nebo použít hotový Step-Up měnič 3V na 5V (12V) a máš bohatou rezervu.
marshal

#10 Příspěvek od marshal »

zkusil jsem zbastlit ten špičkový detektor. V principu to jde, ale spolehlivě až od 4,5 V a druhý problém je že repro není na zem - tj chce to druhý zdroj . :(
Cowley

#11 Příspěvek od Cowley »

A dát na výstup zvonku rezistor a optočlen PC814 a přes něj si ovládat jiné svoje zapojení?
marshal

#12 Příspěvek od marshal »

díky,
s optočlenem mě to nenapadlo, dík. Mám někde WK164.. musím se podívat jaké to má parametry, jestli to proud z toho repra dostatečně otevře a taky je musím pohledat.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“