olověný akumulátor dolití elytu
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
olověný akumulátor dolití elytu
A kutilmile - nelituju tě
- hajeklubos
Toto je jedna z možností jak postupovat. Jestli se ti to podaří otevřít a je tam málo elektrolytu já bych ho doplnil v ten moment kdy to začalo brát 1/20. Tedy akumulátorovou kyselinou (tuším 33%- prodává se to) Ale to je věc názoru. Dost často v případech vytlučení na 0 odejde článek.
vicious píše:Tiež sa prikláňam k názoru, že pod nálepkou budú zátky pre každý článok.
Měl jsem v ruce několik takových baterek. Výrobci od zátek pod krytem přešli k řešení přivařeného krytu. Vypadá to tak, že přes díry, kde původně byly zátky je přivařený ten dekl. Tedy kromě toho, že je dekl přivařený po obchodu, tak je ještě přivařený na každý otvor. To jsou ty dnešní bezúdržbové baterky - dva roky to přežije a pak vám ta baterka uschne a dolít nejde.
Ta doba, kdy pod tím krytem byly šroubovací zátky už je dávno pryč..
Nepíšeš, jestli jsi to zkoušel nabíjet, ale většinou u takto hluboce vybitých bateriií vzniká sulfatace (usazeniny na deskách), která snižuje kapacitu a zvyšuje vnitřní odpor. Nekdy se to dá aspoň částečně napravit speciální desulfatační nabíječkou, která během nabíjení cyklicky vybíjí krátkými pulsy. Jestli je ta baterka starší pěti let, skoro to ani nemá cenu opravovat.
Je topřesně obráceně, než píšeš - bezšpuntový natvrdo zavařený baterky se dělaly kolem roku 2000, ale právě kvůli možnosti je dolívat se výrobci znovu vrátili k zátkám - i když je přelepujou samolepkama nebo dokonce přes ně přivařujou plastovou destičku, ale špunty v deklu jsou. Furt je totiž lacinější a ekologicky šetrnější baterku vysušenou nešetrným ždímáním moct občas dolít a tak ji provozovat dál, než ji po 2 letech používání (přesně jak píšeš) vyhodit a muset pořizovat novou. Pro nějaký staniční nebo i lehký trakční účely se rozhodně vyplatí vyzkoušet tu desulfataci - která se nemusí dělat vybíjecíma impulsama, ale existujou na to i jiný ověřený metody. Důležitý ale je před každou manipulací olověnou baterku dolít po značky naplnění článků, jakýkoliv pokusy o dobíjení nebo desulfatace s nezaplavenýma deskama je k h0vnu._luky_ píše:vicious píše:Tiež sa prikláňam k názoru, že pod nálepkou budú zátky pre každý článok.
Měl jsem v ruce několik takových baterek. Výrobci od zátek pod krytem přešli k řešení přivařeného krytu. Vypadá to tak, že přes díry, kde původně byly zátky je přivařený ten dekl. Tedy kromě toho, že je dekl přivařený po obchodu, tak je ještě přivařený na každý otvor. To jsou ty dnešní bezúdržbové baterky - dva roky to přežije a pak vám ta baterka uschne a dolít nejde.
Ta doba, kdy pod tím krytem byly šroubovací zátky už je dávno pryč..
A kutilmile - nelituju tě
- hajeklubos
S tím, že se elektrolyt z normální šplouchací baterky nedostane ven nesouhlasím.
To co smrdí při nabijení je kyselina. Vodík nesmrdí, ten bouchá. A je to cejtit i při běžné 1/10 nebo 1/20Ah nabíjecího proudu. Já na ty budíky co jsou na nabíječce koukám.
Pro zakladatele vlákna: napiš jak jsi dopadnul.
Luboš
- radioelectrum
Kvůli jedinému vybití ovšem není důvod do baterky lézt. To fakt jen pokud bys ji chtěl věnovat následující nadstandardní péči v podstatě nijak nesouvisející s jedním vybitím.
hajeklubos píše:Toto je jedna z možností jak postupovat. Jestli se ti to podaří otevřít a je tam málo elektrolytu já bych ho doplnil v ten moment kdy to začalo brát 1/20. Tedy akumulátorovou kyselinou (tuším 33%- prodává se to).
Já bych dolil jen destilovanou vodu! Kyselina sírová se nevypaří. Pokud bude výsledná hustota po nabití nízká, potom je to způsobeno sulfatací desek, kyselina se spotřebuje na vytvoření vrstvy síranu na deskách. Někdy (pokud je sulfátová vrstva ještě nezatvrdlá) se dá rozpustit nabíjením cca 1/100 z kapacity po dobu několika dnů s občasnou kontrolou hustoměrem. Hustota by měla pomalu narůstat. Záleží ovšem na technologii desek, jestli se to podaří.