Digitál snímač teploty do analogu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vikino

Digitál snímač teploty do analogu

#1 Příspěvek od vikino »

Zdravím všechny,
mám prosbu, u regulace topení mám snímače PT100 případně možnost PT1000, ale... čidla jsou poměrně daleko a kompenzace se mi čas od času rozjede. Existuje nějaká jednoduchá možnost jak osadit na konec digitální snímač, ať už 1wire nebo cokoliv jiného, protáhnout kabelem a na druhém konci to převést na analog? Na Arduino jsou moduly odpor-digitál, ale tady je to potřeba přesně opačně...

Díky předem, Vítek
Olchor

#2 Příspěvek od Olchor »

To by bylo docela komplikované - AD /DA převod, dlouhá sběrnice s možností rušení, napájení...
Spíš bych se podíval, co způsobuje to "rozjetí kompenzace" , může to být snadno řešitelné. Zkontrolovat přechoďáky, dát tlustší dráty,popř. 4 drát připojení, PT1000 bude při dvoudrátu 10x níň citlivé na odpor přívodů...
Nebo 10k termistor s linearizací...
Nebo KTY81 ( odporové lineární čidlo 2kΩ)
Nebo osadit hned u čidla převodník T/U
atd.....
VASEK_W

#3 Příspěvek od VASEK_W »

Já to pochopil tak, že tazatel chce na měřicím místě osadit nějaké digitální čidlo, a jeho digitální signál teprve těsně před regulátorem převést na analogový pro regulátor.
Nicméně čidlo typu PT je samostatné, a je odděleno od všech případných zdrojů. Tak by také vstupní signál pro regulátor musel být galvanicky oddělený. Což mi připadá trochu ehm..."kostrbaté"

Po kotelnách a výměníkových stanicích se tahaly signály od čidel PT100 na poměrně dlouhé vzdálenosti stíněnými kablíky. Dost často se vzdálenost blížila i ke 100m. Jen tam holt tenkrát nebylo moc rušení ze spínaných zdrojů, měničů otáček motorů, atd ...

Bohužel nevíme vzdálenost vedení, a blízkost případných zdrojů rušení.

Také je silně zavádějící údaj:
"a kompenzace se mi čas od času rozjede" :-( Co si pod tím vojín Kefalín asi tak máme domyslet.

Zaměřil bych se na regulátor, hlavně připojovací svorky. Dost často se uvolní pájené vývody šroubovacích svorkovnic do plošného spoje, a pak jsou tam studeňáky, měnící nedefinovaně odpor v celém měřicím vstupním obvodu, a způsobující záhadné závady přivádějící servizáka až ke zšedivění.

Vašek
Naposledy upravil(a) VASEK_W dne 13 pro 2021, 22:39, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

vikino píše: Existuje nějaká jednoduchá možnost jak osadit na konec digitální snímač, ať už 1wire nebo cokoliv jiného, protáhnout kabelem a na druhém konci to převést na analog?

To je přeci standard situace u průmyslový regulace. Převodník PT100 na unifikovanej signál 0-10V a nebo na proud 4-20mA. Na straně vyhodnocení si s tím už musíš nějak poradit. Koukni na stránky s regulační technikou. Ale nebude to za stovku kus.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Poradna“