Digitál snímač teploty do analogu
Moderátor: Moderátoři
Digitál snímač teploty do analogu
mám prosbu, u regulace topení mám snímače PT100 případně možnost PT1000, ale... čidla jsou poměrně daleko a kompenzace se mi čas od času rozjede. Existuje nějaká jednoduchá možnost jak osadit na konec digitální snímač, ať už 1wire nebo cokoliv jiného, protáhnout kabelem a na druhém konci to převést na analog? Na Arduino jsou moduly odpor-digitál, ale tady je to potřeba přesně opačně...
Díky předem, Vítek
Spíš bych se podíval, co způsobuje to "rozjetí kompenzace" , může to být snadno řešitelné. Zkontrolovat přechoďáky, dát tlustší dráty,popř. 4 drát připojení, PT1000 bude při dvoudrátu 10x níň citlivé na odpor přívodů...
Nebo 10k termistor s linearizací...
Nebo KTY81 ( odporové lineární čidlo 2kΩ)
Nebo osadit hned u čidla převodník T/U
atd.....
Nicméně čidlo typu PT je samostatné, a je odděleno od všech případných zdrojů. Tak by také vstupní signál pro regulátor musel být galvanicky oddělený. Což mi připadá trochu ehm..."kostrbaté"
Po kotelnách a výměníkových stanicích se tahaly signály od čidel PT100 na poměrně dlouhé vzdálenosti stíněnými kablíky. Dost často se vzdálenost blížila i ke 100m. Jen tam holt tenkrát nebylo moc rušení ze spínaných zdrojů, měničů otáček motorů, atd ...
Bohužel nevíme vzdálenost vedení, a blízkost případných zdrojů rušení.
Také je silně zavádějící údaj:
"a kompenzace se mi čas od času rozjede"
Zaměřil bych se na regulátor, hlavně připojovací svorky. Dost často se uvolní pájené vývody šroubovacích svorkovnic do plošného spoje, a pak jsou tam studeňáky, měnící nedefinovaně odpor v celém měřicím vstupním obvodu, a způsobující záhadné závady přivádějící servizáka až ke zšedivění.
Vašek
vikino píše: Existuje nějaká jednoduchá možnost jak osadit na konec digitální snímač, ať už 1wire nebo cokoliv jiného, protáhnout kabelem a na druhém konci to převést na analog?
To je přeci standard situace u průmyslový regulace. Převodník PT100 na unifikovanej signál 0-10V a nebo na proud 4-20mA. Na straně vyhodnocení si s tím už musíš nějak poradit. Koukni na stránky s regulační technikou. Ale nebude to za stovku kus.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!