Spam
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
- petula
- Kontaktovat uživatele:
Dotázal jsem se Seznamu, co to má znamenat. Odpověď: "chráníme naše uživatele před hackery, spamy, viry a nevyžádanou poštou". Někdy v roce 2020 jsem si přečetl článek na seznamu o jakémsi vyšetřování nějakého případu, kde kohosi PČR dopadla a soud odsoudil. Seznam k tomu napsal, že o jeho aktivitách věděli již dávno z emajlů... Nepřímo tak Seznam potvrdil, že čte majly uživatelů, tedy jejich oveček. Toto monitorování majlů, tedy "ochrana oveček", se postupně rozrostlo z domény seznam.cz i na další domény provozované Seznamem. Situace je dnes taková, že když já napíši někomu , kdo má majl na Seznamu, tak v 99% mu majl vůbec nedojde (Seznam můj majl smaže), mě se nevrátí, ani se mi nevrátí žádná zpráva o nedoručení. Adresát neví, že jsem mu psal. Ve zbylém 1% můj majl skončí ve spamech příjemce. Zrovna dnes ráno mi volal koncipient jedné advokátní kanceláře v Brně, který používá Seznam (ačkoliv nechápu, proč advokátní kancelář používá Seznam, proč si nezřídí vlastní doménu). Povídal že můj majl z 19.listopadu skončil ve spamech a že se mu nedaří mi odepsat. Prý nefunguje odesílání...
Kdo tomu nevěří a používá Seznam, vyzkoušejte si a pošlete mi ze Seznamu majl. Poznáte záhy.
Tyto problémy ale pochází z šetřílkovství. Ještě pochopím, že Venca Chudý z Vidlákova používá majlbox na Seznamu. Ale nechápu, proč registrovaná firma nemá vlastní doménu a používá Seznam. Když už šetří těch Kč 600 za rok za doménu, proč teda ne gmail.
- petula
- Kontaktovat uživatele:
termit256 píše:Muze to byt taky tim, ze ma blbe nastavene DKIM, DMARC, SPF ... Pak bude treba google hazet maily do spamu porad. Rekni mu, at si udela tento test a hned uvidi jestli neni problem v tomto https://www.mail-tester.com/
Test jsem udělal. Mám score 9.4.
Jenže záleží také na tom, jaké nastavení je u příjemce. Bude rozdíl, jestli příjemce má majlbox termit256@seznam.cz nebo má vlastní doménu na serveru mimo Seznam, a majlbox například venca@termit.com
btw... ta doména termit.com mne napadla jen tak, ale ona fakt existuje
- pocitujlasku
To, ze nejake AI monitoruje emaily je znama vec uz roky a ma to napr. aj gmail
Mat vlastnu domenu je jedna vec, ale niekde musis mat aj emailovy server, pochybujem, ze si postfix konfigurujes sam na vlastnom stroji.