Talisman 308U
Moderátor: Moderátoři
-
Koloman
-
vofo
UY1T od Polamu je často na pokraji své emisní schopnosti, UBL 21 jakbysmet.
Pozor na izolační podložku pod elytem ! Při výměně na ni nezapomenout.
Ten elektrolyt nešel naformátovat?
První zapojení provést se žárovkou 100W v sérii, je to ideální ochranný prvek, který zachrání to co se při renovaci nepodařilo odhalit.
-
Koloman
-
ok1hga
Crifodo píše:Ender píše:Co se pak týká toho "nebezpečí" u šasi rádia, tak o tom vím... Proto mám na konci klasickou 3 pin zásuvku aby byl nulák na "kostře".
Nevím jestli problematiku ochrany před nebezpečným dotykovým napětím správně chápeš.
Ender píše:Crifodo: ano chápu. Je to psáno ve zjednodušené formě...
Ender píše:Proto mám na konci klasickou 3 pin zásuvku aby byl nulák na "kostře".
to by mě teda zajímalo, kterou "kostru" vlastně myslíš . . .
. . . abys nakonec neměl fázi na své "kostře", dost to totiž bolí.
a někteří to ani nerozchodí . . .
-
Ender
Vofo: To mě taky dost vadí, že jde zapnout jen 220/120V jiní "veteráni" mají i možnost 240V co jsem sledoval. Nicméně by mělo stačit přidat pár Ohmů tomu srážecímu vstupnímu odporu ne?
ok1hga: tou kostrou myslím šasi rádia. Nicméně vím, že i když tam bude nulák a rádio bude ve vypnutém stavu, tak kopat nebude, Pokud se zapne, tak už je to "živý" stroj a kopat bude (zjednodušeně řečeno). Dřívějších 220V mě koplo již několikrát (naposled když jsem před 14 dny opravoval svářečku a nechal ji omylem zapnutou v síti, když jsem dával kryty. VN na obrazovkách TV (klasické vakuovky), mě kopli taky nejednou, když jsem je nenechal pořádně vybít. Nejvíc mě koplo cca 35KV s nízkým proudem a nejvíc cca 200A s nízkým napětím... Tohle mě moc nerozhází...
Chci jen prostě to rádio uvést do lepšího stavu než je... Nebude hrát každý den (možná vůbec). Bude spíš jako dekorace, ale funkční...
-
Hill
- Administrátor
Zařízení řady "U" nemá nikdy ochranný kolík spojený s kostrou, proto je celé rádio izolované (tzv. izolované provedení sdělovací techniky, které bylo předchůdcem zařízení s dvojitou izolací), i šroubky v knoflíkách se zalévaly tvrdým voskem. A zdířky pro anténu a uzemnění jsou od zapojení oddělené každá ochrannou impedancí (C16, C45), která omezí proud do země způsobený síťovým napětím o kmitočtu 50 Hz na neškodnou hodnotu. Pro cf proudy však nepředstavují nijak významnou překážku.
Žádná třípólová vidlice ti bezpečí nezaručí, protože fáze vlevo není pravidlem ani v pevných rozvodech, při použití některých rozdvojek či prodlužovaček je fáze jednou vlevo, jednou vpravo a není to proti žádnému předpisu.
Takže značná dávka opatrnosti na místě je vždycky.
-
Lukas-Peca
-
Ender
A co teda provést s tím vstupním napětím? Přidat do série nějaký odpor na obě vinutí? Nebo to nechat jak je. Rádio bude spíš jen jako dekorace jak jsem psal, ale chci aby bylo funkční...
-
fredis
-
kokun
Ender píše:Vofo: To mě taky dost vadí, že jde zapnout jen 220/120V jiní "veteráni" mají i možnost 240V co jsem sledoval. Nicméně by mělo stačit přidat pár Ohmů tomu srážecímu vstupnímu odporu ne?
...
Ano, ale tito "vetráni" mají všichni síťové trafo (a k němu "síťový volič)!
Nikoliv jako tento "univerzál". A univerzál typu "Talisman" (anebo třeba i "Trio") je lépe provozovat jen na 120V (pro tento účel byly vlastně i vyvinuty-zkonstruovány), kdy bude podstatně nižší výkonová ztráta (a tudíž i vývin tepla!).
Na Talismanu (i při "jen" 220V!) můžeš totiž spolehlivě usmažit vajíčko na jeho bakelitovém krytu. A každý Volt navíc tuto výkonovou ztrátu neúměrně navyšuje!
kostra na Talismanu a vodič PEN,PE, N, tak to je konečná.. To šasi neuzemňovat!!! Zkratuješ tak předpětí pro koncovou elku. A pokud neznáš rozdíl v dvouvodičové či třívodičové síti, vodiči PEN, PE, N, tak to je elektrikářskej konec všech nadějí....
To si vzpomínám, že se tu řešil kdysi i vstup AUX a Talisman....
Talisman na 230 hrát bude, o to víc topit a při déledobém provozu odejdou přežhavené elky.
Zkus autotrafo .....cca 100W, s odbočkou 240-230-220V,srážet to odporem je cesta k topícímu zázraku v již tak teplotně namáhané škatuli....
-
Ender
No nic tedy. Základní info mám a o tom vstupním trafu popřemýšlím... A jak jsem už psal - bude to z 99.9% dekorace ale chci ji funkční... S veteránem se taky nejezdí každý den...
Takže všem co poradili díky...
-
kokun
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... de=results - Zde zadej hledat: Talisman a odklikni: Témata. "Bylo nalezeno 82 výsledků hledání."
Např.: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=92734
-
patrikvarga
kokun píše:Ender píše:Vofo: To mě taky dost vadí, že jde zapnout jen 220/120V jiní "veteráni" mají i možnost 240V co jsem sledoval. Nicméně by mělo stačit přidat pár Ohmů tomu srážecímu vstupnímu odporu ne?
...
Ano, ale tito "vetráni" mají všichni síťové trafo (a k němu "síťový volič)!
Všetci nemali.