Co nebrat z Hadexu ?
Moderátor: Moderátoři
-
Kremik
Já měl za to, že je to přesně naopak.
Ano, v dnešní době to zní nelogicky, ale kdysi se myslelo jinak.
Jinak na ty s menším čipem jsem snad ani ještě nenarazil, kdežto velký čip byl zatím ve všem co jsem otevřel. Navíc i trochu pochybuju, že malý čip by vydržel 60W, takže vlastně ani není potřeba klobouk sundávat.
-
Lojza1
Podle novějšího katalogu jsou KU601/2 neperspektivní, takže už proto asi starší. U nich jsem vždy detekoval krásné saturační napětí. Také u nejstarších KU611/2, ještě s obtiskem místo razítka. U novějších KU611/2 bylo mizerné. Neotevíral jsem je, ale podle debaty zde to vypadá na pozdější přechod od většího čipu k menšímu.
-
Kremik
Lojza1 píše:60 W u KU601/2 a KU611/2?
Ne, 60W jen KU601 a 602. 611 a 612 nejde nad 10W provozovat, čipy jsou na železe a to je neuchladí.
"Podle debaty to vypadá" není odpověď. Dotaz jsem myslel tak, jestli někdo neví něco konkrétního.
-
Lojza1
http://teslakatalog.cz/KU601.html
údaj 60 W.
Pokud odpovím, je to odpověď. Pokud odpovím nejlépe, jak umím, je to ode mne nejlepší možná odpověď. Tak se stalo. Důkazy nemáme.
-
Lojza1
-
Celeron
-
Lojza1
-
Kremik
-
Lojza1
Přece nepopírám, že původní provedení s větším čipem bylo zbytečně výkonné ve smyslu katalogem zaručených vlastností. Naopak z té představy vycházím v domněnce, že Tesla později uvedla do souladu skutečnost s katalogem a snížila tím špatně obhájitelné výrobní náklady, když objem výroby rostl. Nejspíš napřed zavedla pro zamýšlené použití vhodnější, menší a levnější pouzdro, což se neobešlo bez nového typového označení, a staré se pomalu stalo neperspektivním. A následovalo i zmenšení čipu už u stejně označené a montáží shodné součástky.
Z toho vyplývá, že pokud máme s takovou součástkou nějakou zkušenost (těch 60 W), neznamená to, že bude stejně použitelná i třeba v pozdější výrobě, pokud požadavky překračují katalogem zaručené vlastnosti. Mne zajímalo saturační napětí a to se tu probralo s věrohodným závěrem.
-
Kremik
Ono to bude naopak. Napřed se dělaly čipy malé, později VĚTŠÍ.
Nejde jen o tento jediný čip. V průběhu výroby docházelo ke změnám u více čipů. Např. KF50x, 51x. I u nich došlo k inovaci, ty novější byly pravděpodobně lepší, ale nezkoumal jsem to. Čip se asi příliš nezvětšil, možná vůbec, ale byl lépe využit, tedy proud tekl větší plochou.
Výroba se postupně s časem vylepšovala. Dnes je to pro mnohé nepředstavitelné, protože právě převládá trend opačný.
-
Artaban001
-
Lojza1
KU611 i KU612 s vlastnostmi odpovídajícími zmenšenému čipu lze skoro zdarma získat v Hadexu. Jejich použití je omezené jejich horšími nebo řekněme odlišnými vlastnostmi, ale odpovídajícími katalogovým mezím. Už od pohledu to zjevně nejsou ty nejstarší série.
Kdysi jsem použil dost staré BF547 vypájené z TV Grundig a bylo na nich vidět, že v počátcích výroby byly katalogové parametry obtížněji dosažitelné. Pozdější už v méně povedených sortách vymizely. Třeba u EPROMek bylo vidět, jak se u stejného typu postupně zmenšoval čip, rostla jeho rychlost a nominální cena spíše klesala. Do dlouho vyráběných typů se technologický pokrok nějak promítne. To mohlo platil i pro tradiční KF5xx. Je možné, že v počátcích KU601/2 ještě ani nebylo jisté, jak velký čip spolehlivě vyhoví požadavkům, a v předpokládaných nákladech byl prostor použít čip raději větší. Později už bylo více zkušeností a méně rezerv v nákladech, třeba se ten čip ukázal býti zbytečně velkým už na začátku a později určitě.
Nejde mi spolknout představu, že zjevně novější KU611/2, s násobně vyšším saturačním napětím Uce při max. Ic, by navíc měly větší čip, než ty starší a lepší. Pokud to někdo neprokáže odříznutím čepičky nebo změřením korelace mezi Uce sat a vnitřními elektrickými kapacitami čipu, už se tomu nechci věnovat.
Na konci osmdesátek a asi ještě na začátku devadesátek se vyrojilo dost nových a aktuálnějších typů součástek Tesla, které se už třeba ani nedostaly do katalogů. Tedy asi i KU v plastu, tak jako jiné tradičně kovové polovodiče, například MA78xx. Proč ne. Třeba se nadšenci snažili jít proti větru a končící Teslu zachraňovat.
-
Kremik
KU601 z Hadexu 60W dala. Zdaleka není jediná. Šestinásobné výkonové zatížení dalo více čipů. Čipy sleduju někdy od začátku 90. let, tak už o nich něco vím. Pokud však chceš věřit nějaké domněnce, je to tvoje volba.
-
Lojza1
-
rnbw