Zpětnovazební regulátor otáček vrtačky
Moderátor: Moderátoři
-
gaminn
Zpětnovazební regulátor otáček vrtačky
koupil jsem magnetickou vrtačku z AliExpressu, která nemá možnost nastavení otáček. Chtěl jsem si ho tam dobastlit, tak jsem si pořídil https://www.hadex.cz/m458a-stmivac-a-re ... y-do-4000w
Což o to, otáčky to mění, ale při nízkých otáčkách se vrtačka rozbíhá extrémně pomalu a nemá sílu.
Existuje nějaký podobný modul, který by fungoval zpětnovazebně? Ideálně, kdyby se dal přímo koupit.
Díky
-
JirkaZ
Tohle je trochu sofistikovanější a určitě by to šlo upravit i pro vrtačku.
Temic (Telefunken) a později Atmel vyráběl řídící IO pro triaky s možností zpětnovazební regulace - snímal se proud motorem pomocí snímacího odporu a možná i elektromotorické (tzv. zpětné) napětí. Některé typy využívaly tachogenerátor. Šlo o U208, U211, U2008, UAA145 atd. (seznam není ani přesný, ani vyčerpávající).
Bohužel už se nedělají a skoro je nelze koupit, zato si můžeš za pár peněz postavit a hlavně naprogramovat něco s nejméně 32bit MCU a modrozubem, nebo wajfaj atd.
Pokrok holt nezastavíš.
Edit: jo a podívej se třeba taky sem.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
-
gaminn
Třeba ten U2008 stále prodává Číňan. Těžko říct, jestli je to spolehlivá kopie, každopádně zapojení vypadá celkem jednoduše.
-
rnbw
-
jardafiala
-
JirkaZ
Jenže to prostě je proprietární "neprůhledné" řešení s pochybnou dostupností, zejména do budoucna a cenou zcela v rukách výrobce a dodavatelů.
Navíc vůbec není jisté (z logických obvodových důvodů), zda bude takový regulátor vyhovující pro "jakýkoliv" motor. Pravděpodobně nebude.
Pokud vrtačka nemá interní zpětnovazební regulaci, tak jednoznačně doporučuju externí regulátor, a to spíš z diskrétních součástek. Je to nadčasové a vždy vyrobitelné, resp. opravitelné.
Jen to holt chce trochu snahy, vědomostí a měření. Prostě nejdeme koupit rohlík do globalizátoru. Ale jsme tu mezi elektroniky, nebo ne?
Edit: tady je souhrn těch článků z AR (pouze regulátory bez optočidla, tachodynama apod.). Opět to nebude úplné a vyčerpávající, ale materiálu je myslím ažaž.
Tady je další zdroj schémat pro experimenty.
Ke starším konstrukcím: samozřejmě použitím moderních citlivých tyristorů půjde třeba snížit výkon na předřadném odporu pro potenciometr apod. (zvýšením jejich odporu).
Odrušení je nutné! Zdaleka ne v každém schématu je použito. V podstatě jediný účinný způsob je symetrický příčkový LC filtr doplněný nějakým dalším opatřením (menší indukčnost v anodě tyristoru atd.).
Leda že by uživatel bydlel na samotě v hlubokém lese, pak je odrušení asi nepodstatné
Jo a velký pozor na zatěžování vrtačky při minimálních otáčkách, nechladí se a snadno může shořet (zejména poddimenzované výrobky z PRC).
kdo ne - hledá důvod.
-
gaminn
jardafiala píše:Pod označením Spínač PROTOOL 616159 se to dávalo do přímých a malých úhlových brusek a mělo to zpětnou vazbu. A když ten spínač vyfotíš tak bych mohl poradil čím ho nahradit, MOŽNÁ že bych nějaký našel doma. Významná většina spínačů s regulací i bez do domácího nářadí pochází od firmy marquardt a má jenom různé provedení toho co kouká z pouzdra na co se tlačí.
Ahoj, spínač na vrtačce je normální kolébkový s podsvícením, vlastně to není spínač ale přepínač. Plánuju, že vedle přepínače přijde knoflík potenciometru, kterým se bude štelovat rychlost.
-
gaminn
Hlavně bych ale rád, kdyby se ten triakový modul dal koupit. Asi není v mých možnostech investovat xx hodin do ubastlení vlastního regulátoru, hlavně výsledek by byl s mými znalostmi výkonové elektroniky značně nejistý. Věřím, že se hotový modul dá koupit, určitě nejsem první, co to hledá a potřebuje.
-
gaminn
Zkusil bych tohle zapojení, jestli je nějaká šance, aby ho jako amatér zprovoznil. V životě jsem nepoužil triak a diak - dokázal by mi někdo poradit, jaké z nabídky GME vybrat? Samozřejmě mi je jasné, že triak musí být dejme tomu na 400 V a min. 10 A, ale v ostatních parametrech, pokud jsou nějaké další podstatné, plavu.
Co se aktivního chlazení týče, tak to bude asi problém. Spíš to vidím na teplotní ochranu motoru.
-
gaminn
Tak mě napadlo prostě to zapojení ozrcadlit tak, aby jedna část obvodu pouštěla jednu půlvlnu a druhá druhou. Paralelně ke každé půlce regulátoru jsem přidal diodu, která v druhé půlvlně danou půlku regulátoru zkratuje.
Co na to odborníci? Bude se takový obvod plus minus chovat ekvivalentně původnímu zapojení s tím rozdílem, že pojede na obě půlvlny? Nebo je to úplná blbost?
-
JirkaZ
Pokud to chceš do toho schématu výše (pochází z odkazu ode mě), tak zkus třeba triac BTA16CWRG a na místě diacu např. DB3.
Triac pochopitelně na chladiči (výhoda tohoto typu je, že křídlo není spojené s žádným vývodem, viz DS).
Pamatuj na bezpečnost, což mimo jiné znamená potenciometr s plastovým hřídelem.
A taky tam doplň to odrušení.
kdo ne - hledá důvod.
-
rnbw
-
gaminn
-
JirkaZ
Univerzálnímu motoru je jedno, zda je napájen stejnosměrně, nebo střídavě.
Věř ale tomu, že (s výjimkou speciálních případů) tu regulaci v horní polovině spektra otáček nebudeš potřebovat.
Hotový a dobře funkční modul (s konkrétně použitým motorem) koupíš jen náhodou. A nediv se pak (a hlavně neptej), proč dělá či nedělá to či ono.
kdo ne - hledá důvod.
-
gaminn
Vzhledem k tomu, že regulátor z Amaterského radia s mým motorem funguje velmi dobře, tak by vlastně bylo ideální ho použít. Pokud usměrněné napětí motoru nevadí, tak ale podle mě vadí samotnému regulátoru, resp jeho funkci. V invertované půlvlně bude zpětná vazba od indukovaného napětí otočená o 180 °. Aspoň mám ten pocit...
Skoro bych se smířil s nižším výkonem, ale na druhou stranu, kdyby to zrcadlové zapojení fungovalo, tak bych ho klidně použil.