Přepis filmu 8mm
Moderátor: Moderátoři
-
hafca
Přepis filmu 8mm
Z promítačky mi zbyla jen filmová dráha na kterou jsem udělal držák s podsvětlením. A zbývají dvě "maličkosti". Vyřešit posun filmu a hlavně jeho snímání.
Zkouším to fotit telefonem, který umí i makro. Mám i přídavnou čočku na makro, ale obojí je prakticky nepoužitelné. Trápit fotooparát takovým množstvím fotek kvůli uzávěrce asi také není nejlepší nápad. I když to z něj vychází nejlíp. Ale stejně je to pořád malý obrázek.
A tak mi napadl digitální mikroskop, který by uměl ukládat fotky na kartu.
Je to alespoň trochu reálné nebo slepá cesta?
-
hafca
-
_luky_
Osobně jsem si digitalizoval diapozitivy pomocí foťáku s výměnnými objektivy. Dal jsem tam mezikroužek a z čínské sluneční clony jsem si udělal držák. Díky mezikroužku to ostřilo i na těch pár milimetrů před čočku. Jestli je ti líto mechanické závěrky, tak foťák s elektronickou závěrkou by bylo řešení.
-
hafca
-
Hill
- Administrátor
-
rnbw
-
samec
-
Lukas-Peca
-
hafca
-
Hill
- Administrátor
Samozřejmě těmto automatikám je třeba se vyhnout - jak expozici, tak vyvážení bílé odzkoušet a zablokovat, aby to snímek od snímku necestovalo. Případně potřebné korekce je lepší dělat až ve videoeditoru.rnbw píše:Navyse sa do snimania pletie elektronika, ktora moze menit expoziciu a vyvazanie bielej.
Pod pojmem "ručně" si lze představit i pouhé vkládání snímků po skupinkách (například takový PowerDirector nebo MovAvi video suite mají omezený počet snímků, které lze najednou přetáhnout do filmu, pak musíš načíst další a zase přetáhnout do filmu).
Je to na dlouho, protože je lepší udělat a vyexportovat vždy celé video najednou, než exportovat po dvou třech vteřinách a linkovat jednotlivá videa.
-
hafca
S tím mikroskopem nebude jak tak po internetu koukám schůdné.
Musel by mít dálkovou spoušť třeba přes bluetooth a slot na kartu. A to jsem zatím nikde za rozumný peníz neviděl. A takovej se mi to zdál dobrej nápad.
-
rnbw
-
hafca
-
Hill
- Administrátor
Pro zaostření na políčko Super 8 je třeba mezikroužky zvětšit výtah základního 16 mm objektivu o asi 14 mm, pro políčko Normal 8 pak o 17 mm.
Vzhledem k malé vzdálenosti objektivu od okeničky filmu je problém použít zrcátko nebo hranol pro stranové převrácení, ale to se dá ve většině videoeditorů udělat až během dalšího zpracování.
Zádrhel je v tom, že jsem sehnal jen tuto kameru a v ní chybí externí spouštění závěrky, které mají kamery JAI-2060 EP nebo MP - tyto kamery dávají poslední "vyfocený" snímek v televizním rytmu tak dlouho, dokud ho nepřepíše na základě vnějšího impulsu snímek nový. Ale tato kamera se už nevyrábí a jinou, lepší, s digitálním výstupem a externím spouštěním jsem nikde nenašel.
A synchronizovat projektor podle snímkového impulsu by skutečně vyžadovalo krokový motor, ani se stejnosměrným řízeným (MEOS Duo) se to nedalo udržet na 16 ²/₃ snímku/s, (tedy ¹/₃ půlsnímkového kmitočtu) aby se nikde v rohu neobjevoval černý stín závěrky. Přitom na původních 16 (N 8 ), 18 (S 8 ) či 24 fps (oba formáty) by se to dalo v editoru natáhnout či stlačit časově. Prostě jsem to vzdal.