Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.
Potrebujem nejako vyriesit automaticke zavlazovanie rastlin na balkone. Nie je tam voda ani elektrina. Takze vodu to musi cerpat z kybla a musi to bezat na baterie (aspon tyzden).
Okrem nejakych drahych solarnych nezmyslov som nasiel len Cinu z Polska:
Ostrekovač z auta .... ide o to, koľko vody je potrebné/týždeň, čerpadlo je 12V a batérie by nemali byť problém....hadičky a T kusy - potreby pre akvaristov ....
Podobný přípravek jsem vyrobil v roce 2022 pro zalévání papriček ( feferónek )pro paní která se tím baví, ve třech korýtkach pro kytky funguje do dneška každé korýtko má vlastní snímání vlhkosti půdy a svůj motor s čerpadlem bližší popis je v článku. Pokud je možnost napájení ze sítě tak je použit zdroj , pokud ne tak je napájení řešeno z autobaterie. Pro inspiraci to mám na webu v sekci "další články", dneska mám před dokončením jinou variantu.
My používáme obyčejný kónus se dvěma dírkami asi 3 mm - když u horní dírky hlína vyschne, pustí bublinku do PETky a uvolní dávku zálivky. Stoupající voda si zase horní dírku uzavře. Velikost a rozteč dírek i hloubku zaboření, potažmo velikost dávky, je třeba vyzkoušet.
A existují i sofistikovanější, u nichž lze nastavit dávku ventilkem.
A máš to bez baterky, prostě do vyčerpání PETky to bude zavlažovat. No a, jestli by na tu dobu jedna PETka nestačila, tak tam zapíchneš dvě a zmenšíš jim dávku.
Taky existují pasivní samozalejvací květináče. Kámoš to má ve velikosti kegu na pivo a asi taky oleandr, keř s růžovejma květama v zimní zahradě. Jednou za tejden tam naleje dvě konve a dál se nestará.
Kluce niekto ma, ale nemoze tam chodit kazde dva dni.
Ked je 35 stupnov, tak po dvoch dnoch bez polievania je zem v kvetinacoch totalne sucha. Po tyzdni aj vsetky rastliny. V prirode maju rastliny korene hlbsie a zospodu stale vlhost.