Zapojení MF Trafa 455 kHz

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JanK3

#16 Příspěvek od JanK3 »

Celeron: Tak jsi mně trochu uklidnil, že to je skutečně tím Testerem. Já tam to trafo naštěstí mám jen jedno (černé) spolu s keramickým filtrem. Tak jsem zvědavý, jestli tato dvojice pustí signál vůbec dál.
sis2:Tohle schéma jsem měl mít před lety. Zajímavé je, že WP-23 i WP-75 měly ten primár zapojený opačně oproti Svíčkovi , tedy přehozenou tu krajní nohu.
JirkaZ

#17 Příspěvek od JirkaZ »

No a jak dopadlo to měření gen. + osc.?
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
JanK3

#18 Příspěvek od JanK3 »

JirkaZ: Před obědem jsem zkusil zapnout osciloskop a generátor (je to Hantek DSO2D15), jen tak zkusmo jsem chtěl nastavit 455 kHz co to ukáže na obrazovce, no a spojil jsem pak zem se zemí a + generátoru se sondou osciloskopu a na obrazovce se neobjevilo ale zhola nic.
Takže buď odešel generátor do věčných lovišť a nebo jen dělám něco špatně , bohužel nevím co. Budu si s tím hrát odpoledne, samozřejmě dám vědět, jakmile z toho něco vydoluju. Zkusím taky znovu zkouknout výukové video k tomuto osciloskopu, jestli to pomůže.

Dobrá zpráva, generátor jede, na obrazovce mám krásnou sinusovku 455 kHz, tak můžu zkusit měřit tráfko.
JanK3

#19 Příspěvek od JanK3 »

JirkaZ: tak jsem zkusil odpory 480k, pak 150k, pak 15k... a na obrazovce nic, generátor nastavený na 455 kHz. Postupoval jsem takto :
Když zkusím samotný generátor, tak je na obrazovce krásná sinusoida 455 kHz.
Když připojím trafo (pro 1.test žluté, ale to je snad jedno)tak, že spojím krajní vývod primáru a protější nohu sekundáru se zemí generátoru a sondy, sondu osciloskopu připevním na druhou nohu sekundáru a generátor přes shora uvedené odpory k odbočce primáru, tak se neděje zhola nic.

Edit: když jsem to zkusil na černém trafu a trochu si s tím víc pohrál, dostal jsem tento obrazec (viz. připojená kresba- můj telefon si s PC moc nerozumí). Kurzory v ose "y" ukazují něco kolem 860 kHz, generátor pořád nastavený na 455 kHz.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
JanK3

#20 Příspěvek od JanK3 »

Aha, tak to si nesmím plést osu "y" s osou "x" , na ose "x" mám s černým trafem a generátorem na nastaveným na 455 kHz krásných 454,651 kHz (po půlhodině snahy připojit svůj Nokia s Windows 8 k počítači to radši zase nakreslím - viz přiložený obrázek). Ještě jsem nezkoušel prolaďovat generátor, protože to celé držím v v obou rukách, musím vymyslet nějaké upevnění pomocí konektorů.
JanK3

#21 Příspěvek od JanK3 »

Tak když jsem to konečně chytil konektory a začal prolaďovat generátor, tak se dělo přesně toto: okolo 455 kHz byla amplituda výrazně maximální, s postupným snižováním a nebo taky zvyšováním frekvence amplituda signálu výrazně klesala - opět přikládám malůvku. Odpor použitý pro připojení odbočky 10k. Použité trafo Toko 7 x 7 mm černé, označení LLC 5338, 455 kHz.
JirkaZ

#22 Příspěvek od JirkaZ »

No vidíš, ten poslední příspěvek dává smysl.

Kdybys generátor ještě připojil přes větší odpor, jak píšu výše (oněch cca 250k, aby ses přiblížil Zo pinu 15 A244D), tak můžeš prohazovat konce primáru a přesněji si namodeluješ rozdíly ve výsledné jakosti LC obvodu a tím i odpovídající selektivitě.

Ale to je jen pro úplnost, lepší to bude zkoušet ve funkčním přijímači.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

Kdy už konečně začneš vkládat oříznuté obrázky (jen užitečný obsah), jak jsem ti předvedl u prvních příspěvků?
Fakt mě nebaví to dělat za tebe pořád.
Mimoto fórum nezná u příloh českou diakritiku v názvech souborů, tak ji taky vynech.
Mahoney

#24 Příspěvek od Mahoney »

Akorát bacha na to, že AM modulace pro RC už je dávno zakázaná. Pokud něco opravuješ tak možná, ale určitě bych s tím nestavěl nic nového.
HF_Tech

#25 Příspěvek od HF_Tech »

Na modeláře ČTU dlabe, nejsou z nich love. Naposled se snažili o nějakou kontrolu asi před 20lety. Dneska nahánějí spíše wifináře a na malé ryby dlabou. Když to nebude pouštět každý den, tak mu celkem nic nehrozí.

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“